Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Két hete a Real Madrid-Ferencváros Bajnokok Ligája labdarúgó mérkõzés napjának reggelén a spanyol Marca címû lapban felháborító nyílt levél jelent meg Johann Cruyff, Frank Rijkaard és mások aláírásával.

A nagy visszhangot kiváltó szövegben a hírességek a szeptember 27-i Ferencváros-Ajax mérkõzésen történtek alapján - ahol a mérkõzés sportszerû hangulatától és légkörétõl teljesen függetlenül néhány magáról megfeledkezett szurkoló horogkeresztet mutatott föl - durván általánosítva, lényegében az egész országot fajgyûlölettel vádolták meg.

Természetesen tûrhetetlen bármilyen szélsõséges megnyilatkozás akár a futballpályákon, akár azokon kívül. Elfogadhatatlan ugyanakkor, hogy adott esetben jó néhány huligán törvénytelen magatartásával azonosítsák a Ferencváros vagy bármely más csapat szurkolótáborát, nem is beszélve egy egész országról vagy nemzetrõl.

Több mint ellentmondásos egyébként, hogy éppen holland exlabdarúgók kifogásolják más nemzetek szurkolóinak magatartását, hiszen közismert módon éveken keresztül éppen holland futballhuligánok tömegei verték brutálisan végig Európa tucatnyi városának polgárait.

A nyílt levél nehezen felmérhetõ kárt okozott Magyarország jó hírének, hazánk nemzetközi megítélésének, és súlyosan rombolta az országimage-t.

A külügyi kormányzat kötelessége, hogy mindent megtegyen az ország nemzetközi megítélésének rombolása ellen. Éppen ezért a magyar közvélemény az elmúlt két hétben érdeklõdve várta, mit tesz az ügyben a magyar diplomácia, hiszen itt nem csupán a Ferencvárosról, nem csupán a magyar sportról, hanem az egész ország nemzetközi megítélésérõl van szó.

A magyar kormány, a Külügyminisztérium azonban - mintha a nyílt levél híre el sem jutott volna hozzá -, az égadta világon semmit nem tett ebben az ügyben.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az újságok híradásai szerint a holland és a magyar miniszterelnök találkozóján a kérdést a holland miniszterelnök szóba hozta. Kérdezem, hogy Horn Gyula miniszterelnök úr az ugyan barátinak minõsített rosszalló megjegyzéseket miért nem utasította vissza.

A Külügyminisztérium miért nem vette föl a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, az Országos Testnevelési és Sporthivatallal, a Magyar Olimpiai Bizottsággal a lehetséges sportdiplomáciai válaszlépések megtétele és azok összehangolása érdekében?

Végül, a Külügyminisztérium egyéb diplomáciai eszközök igénybevételével miért nem tett semmit az ügyben, hiszen például hazánk madridi nagykövete, Schmitt Pál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság komoly nemzetközi elismertséggel és tekintéllyel bíró alelnöke.

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage