Csákabonyi Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Országgyûlési választási körzetemben, Kaposvárott, de tudomásom szerint az ország szinte egészében komoly gondot és nehézséget okoz a lakosságnak a mellék-vízórák hitelesítésével kapcsolatos problémakör.

Ennek a rövid lényege az, hogy néhány évvel ezelõtt a víz- és csatornadíjak robanásszerû emelkedése után a társasházak és a szövetkezeti lakások tulajdonosai, lakói úgynevezett mellék-vízmérõórákat szereltettek fel lakásaikba takarékossági célokból.

(14.30)

Annak idején a szolgáltatók nem figyelmeztették megfelelõen a lakók egy részét arra, hogy ezeket az órákat a vonatkozó törvény és kormányrendelet értelmében meghatározott idõközökben hitelesíttetni kell, így az elsõ ízben felszerelt, országosan több százezer mérõóra hitelesítési ideje immáron lassan lejáróban van. A hitelesítési díj a szétszerelési díjjal együtt bizony több ezer forintot jelent vízmérõóránként, ami rendkívül jelentõs megterhelést okozna az egyébként is nehéz helyzetben lévõ lakosságnak, különösen a kisnyugdíjasoknak és gyengébb keresetûeknek.

A jelenlegi jogszabályi rendelkezés szerint négy év a hitelesítési idõtartam. Ugyanakkor szakértõkkel folytatott megbeszéléseink alapján kérdezem - és hadd hívjam fel a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy Szalay Gábor SZDSZ-es képviselõtársam is lépéseket tett az ügyben, és komoly, jelentõs oknyomozást is folytatott -: van-e lehetõség arra, hogy az órák idõtartamát a teljesítményhez mérten jelentõs mértékben, többszörösére meghosszabbítsák?

Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage