Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Országgyûlés! Véletlenül éppen választókörzetemben, a Villányi úti konferencia-központban miniszter úr a szocialista polgármesterek és képviselõk önkormányzati tanácskozásán nemrégiben újra és nagy hangsúllyal ismételte meg korábbi álláspontját, mely szerint szeretné, ha megváltozna a kormány javaslata, és így '96-ban a költségvetésbõl a helyi önkormányzatok több pénzhez jutnának. Véleményét - és azt is, hogy elgondolása változatlan - a magam részérõl nagy örömmel vettem tudomásul, bár körzetem önkormányzatát, a XI. kerületet a csõd nem, a kormány intézkedési csomagjának viszont összes káros hatása fenyegeti.

Csõd fenyegeti viszont az ország számtalan kisebb-nagyobb önkormányzatát, ezért magam is fontosnak tartom, hogy ne szûnjék meg az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatása, s azt is, hogy a címzett- és céltámogatási rendszer a szükséges ideig fönnmaradjon. A csõdveszély viszont nõ, miközben kötelezõ feladataikat azoknak az önkormányzatoknak is el kell látniok, amelyek fizetésképtelenné váltak, és a csõdveszély növekszik akkor is, ha - amint a parlamentben ön épp az önkormányzati csõdtörvényrõl szólva egy kérdésre válaszolva elmondta -: "Az európai jogrendben nincsenek hasonló szabályozások, mert az önkormányzatok nem juthatnak csõdbe."

Mindeddig egyet is értettünk vagy értünk miniszter úrral, ám az említett tanácskozáson ön a sajtó tanúsága szerint azt is kijelentette: "Csõdhelyzet minden esetben a felelõtlen gazdálkodás miatt alakult ki." Tény, hogy néhány ilyen eset is adódott és még fog is adódni, véleményem szerint azonban nem ez a tipikus. Általánosabb, hogy az érintett önkormányzatok a kormányzat megszorító intézkedései miatt kerültek csõdközelbe.

Mielõtt azonban magam válaszolnék az önnek feltett kérdésre, konkrétan megkérdezem, hogy ön szerint mitõl mehetnek tönkre azok az önkormányzatok is, amelyekben nem a felelõtlen gazdálkodás volt a jellemzõ.

Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage