Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A magyar villamosipar magánosításával kapcsolatban jelentõs aggodalmak is megfogalmazódnak. Legutóbb egy Pest megyei önkormányzati tag fejezte ki félelmét, hogy a külföldi tulajdonosok biztosítják-e majd - mondjuk - a Pest megyében közel 40 ezer tanyatulajdonos külterületi gazdálkodónak a villamosenergia privatizációja után a villamosenergia-ellátást.

Jogosak ezek a félelmek, országosan nagyon sok embert érint ez a döntés, hiszen közel 400-500 ezer magyar lakos él külterületen, tanyán. Ha nemcsak szociálisan, hanem gazdasági tekintetben is nézzük ezt a kérdést, akkor azt mondhatjuk, érdeke a társadalomnak, hogy mind tovább megmaradjanak ezek a tanyák. Például a szarvasmarha-tenyésztést legjobban ott lehet folytatni, nem máshol, hisz a településszerkezet olyan Magyarországon, hogy ezt kis telkeken, a városokban, falvakban nem lehet megoldani. De a zöldségtermesztésre vagy egyéb gazdasági tevékenységre ez ugyanúgy vonatkozik.

Ön is vidéken él, miniszter úr, tudja nagyon jól, milyen fontos ez, hisz még a kommunizmus évtizedeiben sem sikerült ezt tönkretenni, bár megtettek mindent a tanyák felszámolására. Hál'istennek nem sikerült, tehát megmaradt annak a közel 400-500 ezer embernek a lehetõsége, hogy tanyán éljen és boldoguljon.

A félelem viszont megvan, ha külföldi többség kezébe kerülnek az áramszolgáltatók, akkor biztosítják-e majd a villamosenergia-ellátást a tanyáknak. A kommunizmus alatt nem tudták elsötétíteni a tanyákat, most megtörténik-e? - ez a kérdésem. Milyen stratégiával fognak nekiállni, hogy biztosítsák ezt? Feltétel-e ez a pályázati felhívásban, mert sajnos, nem olvastuk az ön által kiadott privatizációs elképzelésekben, ezt a szigorú feltételt nem tûzték ki a pályázati felhívásban a külföldi tulajdonosok elé.

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage