Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! A képviselõ úr valóban egy nagyon sokakat felháborító ügyet tárt a Ház nyilvánossága elé, egy olyan ügyet, amelynek a megoldása, azt gondolom, semmiképpen nem rendõrségi ügy a jelenlegi helyzetben. A 23-ai utcai demonstrációkra utalt a képviselõ úr, ahol egyes, egyébként nem túl nagy számban jelen lévõ fiatalok nyilas indulókat énekeltek és a hitleri Németország köszöntésével köszöntek egymásnak.

Az önkényuralmi jelképek használatának tilalmáról valóban rendelkezik törvény, amely tételes felsorolást tartalmaz. Ezeket nem sorolja fel, következésképpen a rendõrségnek ez ügyben lépni jelenleg nincs lehetõsége. Azért beszéltem arról, hogy valóban a jogi hátteret kellene rendezni, annak érdekében, hogy világos útmutatást kapjon a rendõrség a különbözõ akcióinak a végrehajtásához, mert a jelen esetben ez nem áll rendelkezésre.

A kormány egyébként T/548. számon 1995 februárjában nyújtotta be a parlamentnek vonatkozó törvényjavaslatát. Ennek a parlamenti tárgyalását lehet kezdeményezni a házbizottságban. Február óta elegendõ idõ telt el ennek a tanulmányozásához. Azt gondolom, hogy ezzel vagy hasonló megoldásokkal talán megfelelõ módon kezelni lehet ezeket a jelenségeket, amelyek - s azt hiszem, ebben mindnyájan egyetértünk - jelentõs károkat okoznak az országnak és nem kívánatosak a mai Magyarországon.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage