Ecsõdi László Tartalom Elõzõ Következõ

ECSÕDI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Tudom, hogy az általam feltett kérdéssel már hónapok óta zaklatom önt és a hivatalát, de a kérdésemnek nagyobb nyomatékot szándékozom tenni, és ezért mondom el a parlament nyilvánossága elõtt is.

Az Agárdi Mezõgazdasági Kombinát dolgozói közül megközelítõleg ezer család a mai napig sem jutott hozzá a törvény által biztosított 20 aranykorona részarányföldhöz. A történet röviden a következõ:

A különbözõ kárpótlási törvények meghatározták, hogy az állami gazdaságban dolgozók 20 aranykorona földre jogosultak. Az 1991. évi XXV. törvény többek között kimondja, hogy állami gazdaságok dolgozójának kell számítani a földalap kijelölésénél azt, aki 1991. január 1-je és a törvény hatálybalépése, 1991. augusztus 11-e között a gazdaság dolgozója. Közben az állam mint tulajdonos '91 tavaszán a kombinátból kft.-ket hozott létre, majd az egészet részvénytársasággá alakította át. Azok a dolgozók, akik január 1-jén a kombinát dolgozói voltak, augusztusban már a különbözõ kft.-k alkalmazottai lettek. Ugyanazt a munkát végzik, végkielégítést nem kaptak, csak a munkáltatójuk neve változott, mégis elestek a 20 aranykorona föld nevesítésétõl.

A részvénytársaság vezetése volt olyan korrekt, hogy a szóban forgó földterületet elkülönítette. A megyei kárpótlási hivatal nyilatkozott, hogy nem érinti sem a I-es, sem a II-es kárpótlási földalapokat; a kft.-k nyilatkoztak, hogy lemondanak a föld bérleti jogáról - az ÁVÜ mégsem járult hozzá a 20 aranykorona földek nevesítéséhez. Közben a Legfelsõbb Bíróság elutasította a részvénytársaság cégbejegyzését, így az újra mezõgazdasági kombinát lett.

Tisztelt Miniszter Úr! Az ön eddigi tevékenységét ismerve úgy gondolom, hogy az ÁPV Rt. - az ÁVÜ jogutódja - végre biztosítja a dolgozóknak a 20 aranykorona földet. Tisztelt Miniszter Úr! Jól gondoljuk-e?

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage