Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kombinát valóban öt kft.-vé alakult át, és - most csak a számok miatt mondom - 889 fõvel csökkent a dolgozói létszám, így az 1991. évi törvény hatálya alá már csak 136-an estek a kombinát volt dolgozói közül.

A kérdésben elhangzott megfogalmazások - miszerint a kft.-k állami tulajdonúak - valójában pontosításra szorulnak. A kft.-k törzstõkéjének a kombinát csak résztulajdonosa volt akkor - átlagosan 24 százalék arányban -, amikor ez a kérdés felmerült. A kft.-ket a cégbíróság által bejegyzett önálló jogi személyiségû, saját vagyonnal rendelkezõ társaságokká alakították át. Az ÁVÜ mint tulajdonos 1992. október 1-jén a törvény értelmében valóban részvénytársasággá is nyilvánította, majd pályázat útján vagyonkezelésbe adta. Azt gondolom, akkor törött el a vagyonkezelés érdekének az érvényesítése, amikor '93-ban az Állami Vagyonügynökség egyetértésével kivásárlásra kerültek a kft.-k üzletrészei, s így azok az Agárdi Mezõgazdasági Részvénytársaság százszázalékos tulajdonában lévõ egyszemélyes kft.-k lettek. A Legfelsõbb Bíróság ez év március 14-én valóban megtagadta a cégbejegyzést, de a tekintetben semmi nem változott, hogy továbbra is kft.-jogállásúak a létrejött jogutódszervek.

Így azt hiszem, a 137 fõ tekintetében nincs a 20 aranykorona föld kiadásának akadálya, ezért az sem gond, hogy ezt a 20 aranykorona értékû szántóföldet nevesítsék, hiszen ezek valójában rendelkezésre állnak.

Az egész kérdés komplex kezelésére egyéb megoldások is rendelkezésre állnának - például törvénymódosítás -, azonban ezzel csak az agárdiak gondja lenne megoldható, miközben még nagyon sokan vannak ugyanilyen helyzetben. Ezért azzal szeretném befejezni, hogy van méltányos megoldási lehetõség, ezen dolgoznak a szakértõink; remélem, hogy képviselõ urat hamarosan tájékoztathatom a konkrét megoldásról és ütemezésrõl.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage