Rab Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAB KÁROLY (független): Elnöknõ! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A tankönyvek újrahasználatáról szeretnék kérdezni. Ez körülbelül 8-10 milliárd forint megtakarítást eredményezne az országnak, ennyit dobnak ki évente ebben az országban. Régen Magyarországon normális dolog volt visszaadni év végén a tankönyveket. Minden fejlett országban a világon, Európában ma is ez történik.

Ebben az évben és évente a költségvetés 2 milliárd forint támogatást ad, a szülõk pedig körülbelül 6-8 milliárd forintot költenek tankönyvre. Mindezt évente - ismétlem - kidobják. Egy-egy gyerekre idén az átlagos tankönyvár 2-6 ezer forint volt. Ha ennek felét újra lehetne használni, az gyerekenként 1000- 2000 forint megtakarítást jelentene. Tehát 2-3-4 milliárd forint megtakarítást jelent évente, és csak jelzem, hogy nagyságában dupla akkora, mint például a tandíj. A mai tankönyvek minden hibájuk ellenére újrahasználhatók. Nagyon sok tennivaló volna a tankönyvkiadás terén, hogy ne csak 2 évig, hanem 3-4 évig lehessen használni ezeket a könyveket. Némi törvénymódosításra, rendeletmódosításra lenne szükség. Szeretném jelezni környezetvédelmi oldalról, hogy körülbelül 2 millió gyerek, hallgató van az országban, s átlagosan 5 kilóval számolva 10 millió kiló papírról van szó. Ez tízezer tonna, aminek a fele, 5 ezer tonna megspórolható lenne. Ennek környezetvédelmi kihatása is komoly.

Szeretném kérdezni államtitkár urat, mit kívánnak tenni, hogy a következõ évtõl elv legyen: csak az kapjon támogatást, aki visszaadja a könyvet, tudniillik azt, aki nem adja vissza, tekintsük gazdagnak, annak nincs szüksége támogatásra. Kérdezem, hogy mit kívánnak tenni lehetõ leghamarabb, hiszen január végéig le kell adni a tankönyv-rendeléseket. A dolog nagyon egyszerû. Szeretném kérni, hogy a lehetõ legrövidebb idõn belül lépjenek ebben, hiszen jövõ évtõl gyerekenként egy-két-három ezer forintot megspórolhatnának a szülõk. Országosan ez 3-4 milliárd forint megtakarítást jelent. Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage