Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Az 1994-ben érvényes minimumadó elengedésére az szja-ról és a társasági nyereségadóról szóló törvények a kormányt hatalmazták fel. A mezõ, erdõ, vad és halászati ágazatba tartozó adóalanyok esetében a kormány tavaly õsszel úgy határozott, hogy a több éve tartó kedvezõtlen idõjárás és az ezzel összefüggésben kialakult kritikus jövedelemhelyzetre tekintettel mentesíti õket a minimumadó-fizetési kötelezettség alól. A határozatban megfogalmazott mentesítés általános jellegû volt, valamennyi, az elõzõekben jelzett ágazatba tartozó termelõre egyaránt vonatkozott.

A kormányhatározat végrehajtását szolgálta a PM-FM által kiadott együttes közlemény, amely felhívta az agrártermelõk figyelmét a mentesítési lehetõségre, kérve az érintetteket, hogy kérelmüket valóban november 2-áig juttassák el az illetékes adóhatósághoz. Az együttes közlemény a Mezõgazdasági és Élelmezésügyi Értesítõben '94. október 24-én jelent meg. A hivatalos lapon kívül az információk gyors áramlása érdekében minden lehetséges módon - helyi lapok, szaklapok, elektronikus médiák - megtörtént a gazdálkodók tájékoztatása a kormány által nyújtott lehetõségrõl.

A közlemény tehát nem a beadás idõpontját követõen jelent meg. A valóban szoros határidõt az adófizetéssel kapcsolatos törvényi rendelkezések tették szükségessé. Az érintettek jelentõs része megszabott határidõn belül élt a lehetõséggel, kérte az adó elengedését. A beérkezett kérelmek összesítése után az adóhatóság jegyzéket állított össze, ami a kormány elé került jóváhagyásra. Ennek eredményeképpen 1814, ágazatba tartozó adóalany mentesült a minimumadó megfizetési kötelezettség alól.

Úgy gondolom, az elmondottak alapján egyértelmû, hogy nem szubjektív megítélésen alapuló döntésrõl, hanem törvényi felhatalmazás alapján kormánydöntés végrehajtásáról volt szó. Az adóhatóság a kérelmeket nem bírálta, csak az adózó ágazati besorolását ellenõrizte, a kormány pedig valamennyi idõben benyújtott mentesítési kérelmet elfogadta. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage