Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A Horn-kormánynak lelkiismeret- furdalása van. Lelkiismeret-furdalása van, amiért önkormányzatok tulajdonában levõ földeket árvereznek el állami tulajdonban levõ földekként. Két ízben fölhívtam erre a tisztelt Országgyûlés figyelmét. A kormánypárti képviselõk - szocialista és szabaddemokrata meggyõzõdésüktõl vezettetve - szemet hunytak a törvénytelenség felett.

Azonban a kormány mégis megjelentetett egy rendeletet október 18-án, a 124/1995. számú kormányrendeletet, amely részletesen szabályozza, hogyan és miként lehet módosítani az úgynevezett II. számú földalapot - nyilvánvalóan az önkormányzatok érdekében. Azonban az elõterjesztõ szakértelme valóban a választási plakátokon maradt, ezért néhány hiányossága a jogszabálynak olyan, ami miatt egységes értelmezést kell mutatni a jogalkalmazóknak.

Ezért kérdezem a miniszter urat, hogy a módosítás iránti kérelemnek az árverésre van-e halasztó hatálya. Ugyanis ha határidõben adják be ezt a kérelmet és 30 napon belül kell dönteni a felterjesztéstõl számítva a miniszter úrnak, akkor az árverés megtörténhet, a kérelmet kedvezõen lehet elbírálni - de föld már nincsen. Ha van halasztó hatálya, akkor viszont miért nem szól errõl a jogszabály?

Kérdezem a miniszter urat, hogy a 15 napos határidõt ön elegendõnek tartja- e arra, hogy a kérelmezõ beszerezze az érintett földrészletek tulajdoni lapjainak 30 napnál nem régebbi másolatát, a területileg illetékes földhivatal, védett természeti terület esetében a természetvédelmi hatóság, az illetékes önkormányzat és az érintett gazdálkodó szervezet véleményét. Ki minõsül érdekeltnek: aki árverezhet arra a földre? Gyakorlatilag az összes kárpótlásra jogosult... Van-e jogorvoslatnak helye a miniszteri döntés ellen?

Nagyon várom - nemcsak én, hanem az önkormányzatok is - miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage