Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! A felvezetésére csak annyit, hogy az 1991-ben elõkészített kárpótlási törvények annyira jól sikerültek szakmailag, hogy még 1995-ben is kiegészítõ jogszabályokat kell hozni. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban.)

Az elsõ kérdésére a válaszom: igen, halasztó hatálya van, mert különben az egésznek nem volna semmi értelme. Ez az elbírálás rendjébõl és a jogszabály tüzetes tanulmányozásából kitûnik.

A második kérdésére a válaszom az, hogy kétfajta határidõ van: egyrészt van a 15 napos határidõ, amikor is a kérelmezõnek ön szerint - az iratok szerint is - kétfajta hatósághoz, fórumhoz kell szakvéleményért menni. Mint ismeretes, ez a 15 nap a hirdetmény közzétételétõl számít. Egyébként azért van kétfajta határidõ, mert a korábban benyújtott kérelmekre ez a 15 nap, vagyis a határidõ nem értelmezhetõ.

A harmadik kérdésére pedig - nevezetesen arra, hogy ki minõsül az eljárásban érdekeltnek, vagyis ki jogosult a földalap-módosítás iránti kérelem benyújtására - az a válaszom, hogy mindenki, aki érdekelt ebben az ügyben. Ilyen módon nagyon sokféle kérelem érkezik; érkezik a települési önkormányzatoktól, a helyi földrendezõ bizottságoktól, az érintett gazdálkodó szervezetektõl, és nem zárható ki az sem, hogy a területet árverésre bocsátó ellenzõ vagy éppen árverezni szándékozó magánszemélyek is benyújtsanak ilyen kérelmeket - tehát mindkét táborból érkeznek ilyen kérelmek.

A kérelmezési jogosultság, vagyis az érdekeltség megítélését illetõen ezt elõ is segíti a sokfajta hatósági közremûködés - a bizonyos kétfajta hatósági közremûködés, amirõl már szóltam -, valamint a tárcaközi bizottság munkája.

A bõvebb felvilágosítást az idõ lejárta miatt önnek írásban is nagyon szívesen átnyújtom. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage