Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ Úr! 1994. október 4-én Semjén Zsolt képviselõtársam tette fel hasonlóan ezt a kérdést. Õ úgy tette fel, hogy van-e remény az állatvédelmi törvény elkészítésére.

Elmondhatom azt is, hogy elkészült az állatvédelmi törvény: kilencvenegy szakaszban és hét fejezetben ad mindazokra a problémákra választ, amelyeket képviselõ úr feltett. Szabályozza ugyanis az állatok tartásának általános szabályait, az egyes állatok kíméletének és tartásának különös szabályait, szabályozza az állatok szállítására vonatkozó kérdéseket, szabályozza az állatkísérletek körülményeit, és természetesen az állatmenhelyekre és az állatkertekre is tartalmaz különbözõ szakaszokat.

Azt hiszem, hogy ennek az állatvédelmi törvénynek a szabályozása széles körû társadalmi kezdeményezésre indult el, és valóban az a sok riasztó jelenség is táplálta, amit képviselõ úr is említett. Úgy gondolom, hogy ennek a visszaszorításához és megelõzéséhez feltétlenül szükséges a jogi szabályozás; bár hozzáteszem, hogy ha Gandhi szavaira gondolok, nem csak és kizárólag a jogi szabályozás szükséges ehhez.

Tekintettel arra, hogy az államigazgatási eljárás keretei között ennek a törvénynek és a törvény szövegének az egyeztetése jelenleg folyamatban van, az elõzõ kérdésre - tehát az elmúlt év végén feltett kérdésre - és az arra adott válaszunkkal összhangban az elkövetkezõ hetekben a kormány elé fog kerülni ez a törvény. Hozzáteszem azt is, hogy reméljük, a szabályozás fel fogja oldani mindazokat a dilemmákat, amelyeket akár az állatkísérletek tartalmaznak, akár a kóbor és gazdátlan kutyákra és más állatokra vonatkozó és a begyûjtésre vonatkozó szabályok, ugyanis ennél például egy egészen újfajta szabályozásra van szükség. Azt hiszem ugyanis, hogy a szabadon élésre képtelen állatoknál a tulajdonjog a legfontosabb, és ennek a szabályait fontos rögzíteni. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.)

Kérem, hogy képviselõ úr és a tisztelt képviselõtársaim is fogadják el válaszomat. Köszönöm, elnök asszony. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage