Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az interpellációs kérdésemnek alapot adó esemény ismert: október 17-én Rum községben rendõri akciócsoport lelõtt egy 41 éves helyi lakost, aki elmebeteg volt, és a vele szemben alkalmazott kényszerintézkedés kapcsán támadólag viselkedett.

Az esemény következtében vizsgálat indult, és nyilván felvetõdik a jogszerûség és a szakszerûség kérdése. Ez utóbbihoz fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy van egy rendõri szakszerûségi oldala az ügynek: az, hogy miért fegyverrel akarták leküzdeni a beteg ellenállását - ezt nyilván vizsgálják -; de van egy másik szakszerûségi kérdés is: a nemrégen módosított 1972. évi II. törvény értelmében a beteget a beutaló orvos - eltekintve a sürgõsség esetétõl - hosszas jogi eljárással szállíttathatja csak kórházba.

És most hadd emlékeztessem a tisztelt Házat, hogy mennyire tiltakoztam a betegbeutalásnak a büntetõeljárásról szóló törvénymódosítás csomagjába gyömöszölt rossz rendezése kapcsán, hiszen a bírói döntésnek is az alapja az olyan mértékben kóros elmeállapot, amikor is az illetõ önmagát és környezetét súlyosan veszélyeztetõ állapotban van. Ebben az ügyben én ismételten szóltam, ezért vádolom, legalábbis felelõtlenséggel a beterjesztõt és a Ház többségét, hogy figyelmen kívül hagyta a vonatkozó módosító indítványomat, leszavazta interpellációmat, elengedte füle mellett a törvény megszavazása után frakcióindoklásomat és a most szeptember 26-án az egészségügyi vitanapon elhangzott figyelmeztetésemet, melyben már rossz tapasztalatokat is említettem.

Egyébként tragikomikusnak tartom azt a tényt, hogy a Magyar Pszichiátriai Társaság szükségesnek látta olyan állásfoglalást hozni, melyben elutasítja a beteggel szembeni fegyverhasználat tényét, különösen akkor, ha még emlékszünk az igazságügy-miniszter úr múlt szerdai expozéjára a büntetés-végrehajtás szervezetérõl, amelyben többek között elhangzott, hogy életveszélyes helyzetben sem használható lõfegyver fiatalkorúak vagy nõ... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage