Morvai Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

MORVAI FERENC (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony, és köszönöm a Háznak ezt az ujjongást. (Zaj, derültség és közbeszólások.)

Tisztelt Belügyminiszter Úr! Ismételten kénytelen vagyok önhöz fordulni a Magyar Posta Rt. vezetésével és a Hírép Kft.-vel kapcsolatosan '95. június hónapban indított büntetõügyben.

Mint ön elõtt is és mindannyiunk elõtt ismeretes, a '95-ös évben interpellációt intéztem Lotz Károly miniszter úrhoz és önhöz, mert a rendelkezésemre álló dokumentumok alapján vélelmezhetõ, feltételezhetõ, hogy a Posta vezérigazgatója, Doros Béla úr és Kóró (sic!) József a Hírép Kft. igazgatója hivatali visszaélés kapcsán több száz millió forintos visszaélést követett el. Sajnos, az interpelláció ellenére akkor semmilyen konkrét intézkedés nem történt, önök semmit sem tettek annak érdekében, hogy a folyamatosan elkövetett visszaélést megakadályozzák. Ezért 1995. május hó 10- én írásos feljelentést tettem e tárgyban. Írásos feljelentésem alapján '95. június hó 19-én büntetõeljárást kezdeményeztek Kóró Józseffel, a Hírép Kft. igazatójával szemben a 119/62/95. számú büntetõügyben. Sajnos csak Kóró József úrral szemben.

Sajnálattal kell megállapítani, hogy az interpellációim elhangzása után Kóró József és Doros Béla úr közösen az alábbi intézkedéseket tette büntetlenül:

Azonnali hatállyal több dolgozót elbocsátottak a postától, akirõl feltételezhették, hogy az információt és a dokumentumokat eljuttatták hozzám, mert ezeket a dokumentumokat csatoltam a feljelentésemhez, és ezek valahogyan visszakerültek a postához.

Valamennyi szerzõdést megváltoztatták, ami a tárggyal kapcsolatos. Most a témákkal kapcsolatosan két szerzõdés van: egy eredeti és egy megváltoztatott. Ilyen volt például a Posta elszámoltató központ beruházásával kapcsolatos szerzõdés, a két szerzõdés között több száz milliós eltérés van. Ilyen volt a Posta pénzforgalmi bizonylatfeldolgozó rendszerével kapcsolatos szerzõdés is.

Meglepõ és elfogadhatatlan számomra, hogy csak Kóró József úrral szemben indítottak büntetõeljárást, amikor a rendelkezésre álló dokumentumok alapján megállapítható, hogy a bûncselekményeket ketten, a vezérigazgatóval, Doros úrral közösen követték el.

A fentiek alapján kérdezem tisztelettel belügyminiszter urat:

Miért nem indítottak büntetõeljárást az ügyben szereplõ Doros Béla vezérigazgató úrral szemben is? Miért csak a lánc legutolsó személye ellen kezdeményeztek eljárást, akinek a legkevesebb haszna volt ebben az ügyben és a legkisebb beosztásban van?

Várom tisztelettel belügyminiszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage