István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Miniszter Úr! Az elõzõ kormány még 1992-ben úgy határozott, hogy az M7-es autópályát Balatonaliga és Balatonkeresztúr között meg kell építeni. A nyomvonaltervek elkészültek, a versenytárgyalás dokumentációját négy tõkeerõs nemzetközi konzorcium múlt év decemberéig megvásárolta, és a kormány ez év szeptember 25-éig várta a válaszadásra alkalmas jó ajánlatokat abban a reményben, hogy aztán minden akadály elhárul az M7-es autópálya továbbépítése elõl.

Ezzel kapcsolatos, e körben lévõ interpellációmra Baja Ferenc környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter úr már ilyen értelemben adott választ és ezt megerõsítette. A nyomvonalkiépítések terén azonban vita keletkezett, és a vita során megmaradt két nyomvonal. Az egyik az úgynevezett A2-es K-nyomvonal, a másik pedig a "V" változat, a völgyváltozat. Az összes engedélyezésben érintett szakhatóság a "V"-nyomvonal megépítéséhez hozzájárult, kivéve a Kaposvári Erdõfelügyelõséget. Az elmúlt évben hosszas peres eljárások voltak e tekintetben, az erdõfelügyelõséget új határozathozatalra kötelezte az I. és II. fokú bírósági határozat. Ennek ellenére az erdõfelügyelõség nem járult hozzá a "V"-vonalhoz szükséges körülbelül 50 hektárnyi erdõterület erdõmûvelésbõl való kivonásához.

Az Autópálya Igazgatóság az Erdõfelügyelõségnek ezt a határozatát megfellebbezte. Az FM, mint fõhatóság, Erdészeti Hivatalának jogkörébe tartozik a Kaposvári Erdõfelügyelõség ezen határozatának megváltoztatása. Tájékozódtam, és az Erdészeti Hivatal elnöke úgy tájékoztatott szóban engem, hogy miután ez komoly államérdek, ezért kormányzati döntésre lenne szükség.

Kérdezem a miniszter úrtól, hogy a hatáskörébe tartozó Erdészeti Felügyelõség, illetve az Erdészeti Hivatal meghozza-e azt a döntést, amit várnak, hogy "V"-nyomvonal kijelölése alapján megtörténhessen a szükséges elõkészület, és hozzákezdjenek, hozzákezdhessenek az M7-es autópálya továbbépítésének, avagy esetleg... (Az elnök csengetéssel figyelmezteti az idõ leteltére.) ...kormányzati döntést igényel ez, és miniszter úr a kormányzat elé kívánja-e vinni. Végül azt szeretném megkérdezni, hogy a döntés... (Az elnök ismét megrázza a csengõt.) ...ebben az esztendõben megtörténik-e. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage