Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Ügyrendi javaslatot szeretnék elõterjeszteni azzal kapcsolatban, hogy szíveskedjék az ügyrendi bizottságot megkeresni annak értelmezése céljából, hogy önnek a Házszabály 19. §-ában írt jogai kiterjednek-e arra, hogy sorozatosan megakadályozza az ellenzéket az interpelláció elmondásában.

Emlékeztetem arra, igen tisztelt elnök asszony, hogy ön a mai napon Kelemen András képviselõ urat többször félbeszakította, amikor interpellációját elmondta. Arra hivatkozott, hogy eltért az interpellációtól.

Csak emlékeztetem a tisztelt Házat arra, hogy ezek után Kökény Mihály államtitkár úr az elõre géppel leírt anyagát olvasta fel, ami bizonyítéka annak, hogy semmi érdemi eltérés az interpellációtól nem történhetett, különben szóba sem jöhetett volna, hogy géppel elõre leírt anyagot olvasson fel.

De legyen szabad utalnom arra, hogy ön a mai ülésnapot megelõzõen számos alkalommal hasonló módon járt el az ellenzékkel szemben, különösen elõnyben részesítette ebben a körben a Független Kisgazdapárt elnökét és tagjait. És legyen szabad arra is rámutatnom, hogy ön teljesen félreértelmezi a Házszabályt. Igaz ugyan, hogy a Házszabály 90. §-a értelmében önt megilletné az a jog, hogy az interpelláció benyújtását követõen visszaadja az interpellálónak az interpellációt, ha az nem felel meg a törvény rendelkezéseinek. De az a jog önt nem illeti meg, hogy ön az interpelláció elmondása közben értelmezze a meginterpellált helyett az interpellációt, magyarázza azt, mint mondjuk, tette azt a mai nap vagy az ezt megelõzõ ülésnapon, amikor amiatt aggódott elõre, hogy én nem fogok beleférni az öt percbe. Tehát én úgy gondolom, hogy önnek ebben az esetben nincs olyan joga, hogy félbeszakítsa az interpellációt, legfeljebb a meginterpellált hivatkozhatna arra, hogy eltértek az interpellációtól, és ezért nem ad választ az interpellációra. Ebben az esetben dönthet a Ház az ügyben.

De az egy elfogadhatatlan helyzetet teremt, hogy ön sorozatosan félbeszakítja az ellenzék interpellációit és ellehetetleníti az interpellációs mûfajt. Ma sem elnök asszonyon múlt, hanem Kelemen András igen józan és higgadt magatartásán... (Zaj a bal oldalon.).., hogy végül is elmondhatta az interpellációt, de sajnos nem biztos, hogy a kívülálló számára is világosan érthetõ ez, mert az interpelláló sosem tudja, mikor van nála a hang, mikor pedig önnél, igen tisztelt elnök asszony.

Én úgy gondolom, önnek az elnöklés joga arra terjed ki, hogy biztosítsa a Ház rendjét, de arra önnek lehetõsége nincs, hogy az érdemi képviselõi munkába beavatkozva ellehetetlenítse az érdemi képviselõi munkát.

Én már a múlt héten ügyrendi elõterjesztést tettem, hogy szíveskedjék az ügyrendi bizottságot megkeresni az ön elnöklési módszereinek értékelése végett. Ön - úgy tudom - ezt az elõterjesztésemet figyelmen kívül hagyta. Ezúttal ismételten kérem - most már nyomatékosítva Kelemen András képviselõtársunk interpellációjának ellehetetlenítésével -, hogy az ügyrendi elõterjesztésemnek megfelelõen szíveskedjék eljárni, és az ügyrendi bizottságot a szóban forgó ügyben megkeresni.

Köszönöm a türelmét. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage