Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Azzal, hogy az Országgyûlés megszavazta a második kiegészítõ ajánlás 1. és 2. pontjában szereplõ gazdasági bizottsági indítványokat, egy sajátos helyzet állt elõ, ami, ha akarom, koherenciazavar, ha akarom, nem. (Közbeszólások: Ne akard! - Derültség.) De az a helyzet, hogy ez nem jogi zavar, hanem valamiféle gazdasági zavar!

Ennek a két indítványnak az a következménye, hogy addig, amíg a forintalapú bankkártyát ki lehet vinni, be lehet hozni, lehet róla külföldön levenni devizát, ha szükséges, addig a névre szóló takarékbetétkönyvet ki lehet vinni, le lehet róla pénzt venni külföldön, viszont a maradékot, amit visszahoznak az országba - a forintalapú bankkártyával ellentétben - azt nem kell visszaváltani forintra. A törvényjavaslat pillanatnyilag így van megszavazva.

Lehetséges egy ilyen kedvezmény természetesen, és éppen ezért én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez egy jogi zavar. Lehet, hogy most már egy kiegészítõ eljárásban az alkotmányügyi bizottság ehhez nem is nagyon tud hozzányúlni, hanem késõbb talán egy törvénymódosítással lehet megoldani. Mindenesetre egy teljesen sajátos helyzet állt elõ, egy olyan helyzet, amely devizakimenekítésre ad lehetõséget. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage