Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A védett természeti területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló törvénytervezetet az elfogadott módosító javaslatok figyelembevételével a mai zárószavazás alkalmából a szocialista képviselõk többsége megszavazta. Természetesnek vélem, hogy voltak ellenszavazók és tartózkodók, mint az az általános és a részletes vita során elhangzott véleményekben is megfogalmazódott.

A törvénytervezet vitája során jogfilozófiai, értelmezési és szakmai viták egyaránt elhangzottak arról, hogy az állam mennyiben és hogyan tudja érvényesíteni tulajdonosi jogait és hogyan tudja megóvni a természetet, annak értékeit.

Mint ismeretes, a törvénytervezet benyújtását az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság a 28/94-es és az azt kiegészítõ 33/94. számú határozata kötelezte az Országgyûlést az 1992. évi I., II., illetve L. törvény végrehajtása során történt alkotmánysértés megszüntetésére és a védett területek védettségi szintjének helyreállítására.

Véleményünk szerint a most elfogadott törvény eleget tesz az alkotmánybírósági határozatnak. Alternatívákat viszont nem enged a végrehajtás során.

A módosító javaslatok a végrehajtás idejét célszerûbbé és végrehajthatóbbá tették a hat és három évvel.

A jogbiztonság növelését szolgálta az, hogy a 8. szakaszba új (3) kiegészítés került be. E pont segít a földtulajdonosoknak és a leendõ földvásárlóknak azzal, hogy megkeresésre tájékozódhatnak arról, hogy a megvásárlandó földterület védelemre tervezett-e.

Többünk véleménye szerint az e törvénybõl adódó kötelezettségnek a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium és a természetvédelmi területek igazgatósága eleget tud tenni, mivel a kormány már megtárgyalta a 3020/1995. számú kormányhatározat végrehajtását, azaz a védettségi szintek felülvizsgálata már megtörtént. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage