Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! E törvényre a Független Kisgazdapárt nemmel szavazott az alábbi indokolás alapján:

A törvény tárgyalása során két szemszögbõl vizsgáltuk ezt a törvényt. Az egyik a szakmai szempont, amelyre az Alkotmánybíróság is fölhívta a figyelmünket. Teljes mértékben egyetértettünk az Alkotmánybíróság határozatával. Valóban elfogadható a természet védelme szintjének a helyreállítása és biztosítása. Annál is inkább, mert az ember egészségére és közérzetére is kihatással van.

Nem tudtuk azonban elfogadni tulajdonosi oldalról vizsgálva ezt a törvényt. Nem tudtuk azért elfogadni, mert e törvény - tulajdonosi oldalát tekintve - túlterjeszkedik az alkotmánybírósági határozaton, és a rendelkezések között olyan jogintézmények kerültek beépítésre, mint a korlátozás jogintézménye, amely lényegében anyagi hátrányt hoz az ott élõ tulajdonosok részére.

Másrészt pedig eljárásjogi gondokkal is találkoztunk. Tudniillik a korlátozás intézményét az rendeli el, akinek érdekében áll a korlátozás szûkítése és a kisajátításnak is az elõkészítése vagy véghezvitele.

Másrészrõl úgy ítéltük meg: tulajdon-bizonytalanságot hoz ez a törvény, mert öt vagy tíz év alatt bármikor kisajátíthatnak olyan területeket, amelyek még a természetvédelemnek vagy a nemzeti parkoknak egy meghatározott szintjét sem érik el, és nem tudjuk, mi lesz, ha a kisajátítás után ugyanazt a földet bérlõk fogják végig mûvelni, és lényegében így nem lehet megvédeni a természet szintjét. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage