Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Örülök annak, hogy Sepsey Tamás elmondta gondolatait annak kapcsán, hogy múlt héten két napot töltöttünk együtt a szlovák partnerbizottsággal. Az egyik nap Komáromban és a másik nap is Komáromban, csak az északi városrészben. Két okból is örülök ennek. Úgy gondolom, elég részletes, idõben is kimerítõ tájékoztatást kaptak a még jelen lévõ képviselõk arról, hogy milyen veszélyeket is tartalmaz a szlovák nyelvtörvény tervezete. Más oldalról azonban sajnálom, hogy ez nem reggel napirend elõtt hangzott el, mert úgy gondolom, hogy magának az ügynek sokkal többet használna, ha hasonló stílusban megfogalmazott megszólalások igazán nagy nyilvánosság elõtt kapnának teret és nem zömmel olyanok, mint amelyek általában ebben az ügyben, vagy hasonló ügyekben itt elhangoznak, és amelyekre általánosságban is el lehet azt mondani, hogy Budapesten a határon túli magyarok halálát megvetõ bátorsággal követelnek jogokat. Én ettõl mindig óvtam, ezért ebbõl a szempontból is értékelni tudom Sepsey Tamás megszólalását.

Nagyon sok minden volt abban, amit Sepsey képviselõtársam elmondott. Valóban igyekeztünk felkészülni, talán nem is sikerültelenül, erre a találkozóra. Benne van a lehetõsége sok másnak is, hogy egyet mondjak a vadabb példák közül, amennyiben az említett Dunaszerdahelyen megválasztanak valakit polgármesternek és számunkra eddig ismeretlen bizottság vagy nem tudni milyen testület szlovák nyelvvizsgára készteti, akkor egy választott tisztségviselõ sem tölthetné be pozícióját e nyelvtörvény alapján. Tehát egészen abszurd helyzetek állhatnak elõ. De! Nekünk nincs más lehetõségünk, minthogy a partnerbizottsággal kormányközi tárgyalásokon ezeket a törekvéseket szolgálni a határon túli magyarok érdekében, és hozzáteszem, a pártok révén is, azon pártok révén, amelyeknek kapcsolata van nemcsak a szlovákiai magyarokkal, hanem a politikai ideológiában hozzájuk közelálló pártokkal Szlovákiában. E kapcsolatok révén ezeket a törekvéseket szintén tudják szolgálni a határon túli magyarok érdekében. Minden eszközt meg kell ragadni, de ez a minden csak egy nagyon pontos körön belül értendõ. Ez mindenfajta erõszakot kizár.

Valami olyanra vegyünk irányt, amit már elkezdtünk a bizottságunk kapcsolatában, hiszen ez már a második találkozó volt az év folyamán. Nem mondom, hogy ez áttörés volt, de egy dolgot meg kell említeni. Lehetõséget kaptunk arra, hogy egy délutánon keresztül ízekre szedjük a nyelvtörvényt a szlovák partner bizottság jelenlétében, és ez gesztusként is értelmezhetõ. Elõre jelzem, hogy ezt meg fogom köszönni a szlovák partnerbizottság elnökének, hiszen azt a gesztust, hogy még a parlament elé be nem terjesztett törvényt mi már analizálhattunk, mégiscsak értékelni kell. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage