Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, két percre sem lesz szükségem. Szeretném megköszönni Sepsey Tamásnak a részletes és kimerítõ tájékoztatást, és azt is szeretném megköszönni, hogy nagyon higgadt hangnemben és a mindannyiunkat egyesítõ gondok szellemében beszélt ezekrõl a dolgokról. Ebben a kérdésben nem különbözik lényegesen a kormány és az ellenzék álláspontja, pontosan így közelítjük meg és így látjuk mi is a problémákat. Azt hiszem, ebben az ügyben a közös fellépésre szükség van, nemcsak a kormány és az ellenzék között, hanem a kormány és a parlament között is mûködik egy munkamegosztás. A magunk részérõl nagyon hasznosnak ítéljük meg a bizottság komáromi tárgyalásait. Kérjük az õ erõfeszítéseiket. Sajnos Szlovákiában valóban sokasodnak az aggasztó, rossz jelek. Szlovákiában nemcsak a kisebbségi probléma élezõdött ki, hanem az elmúlt idõszakban a demokrácia alapvetõ intézményeivel kapcsolatban is súlyos aggodalmak merültek fel.

(19.30)

Nyilvánvalóan az erre való válasz volt az, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok jegyzékben hozta a szlovák kormány tudomására, hogy aggodalmai vannak a helyzet alakulását illetõen.

Azt hiszem, mi abban vagyunk érdekeltek, hogy közösen, együttesen, az együttmûködés útját is keresve, de ezeket a súlyos problémákat vessük föl, és e súlyos problémákban sikerüljön megnyugtató megoldásokat elérni.

Köszönöm ebben valamennyi képviselõtársunk segítségét. (Taps mindkét oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage