Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! "Mélyponton a Horn-kormány megítélése" - ezzel a címmel tette közzé az egyik tekintélyes kormánypárti napilap egy közvélemény-kutatás eredményét a napokban. A felmérés a magyar választópolgárok között készült. A vizsgálat megállapításai a másfél éves bukdácsoló MSZP-SZDSZ-kormányzást eddig átvészelt polgárok számára már semmiféle meglepetést nem tartalmaztak.

Tisztelt Ház! A kormányzat által táplált látszat ellenére a Fidesz szerint a szocialista-szabaddemokrata kormánynak az eddig eltelt idõ nemcsak arra volt elegendõ, hogy az ország polgárai szemében mélypontra jusson, de elérte azt is, hogy mára Magyarország külföldi megítélése is rosszabb lett, mint 1988 óta bármikor volt.

A hatalomra került kormánynak viharos sebességgel sikerült lerontani az országról alkotott kedvezõ képet. Ha a hivatalba lépett vagy frissen lemondott pénzügyminiszterek egymással versengve fejtenek ki kudarcpropagandát, az sohasem tesz jót a külvilág megítélésének. Márpedig a mostani pénzügyminiszter az államcsõd bunkójával próbálta meg eladni megszorító programját, alig pár héttel elõtte pedig elõdje mexikói típusú pénzügyi válság rémét vázoló nyilatkozatát visszhangozhatták a gazdasági elemzõk.

A külföldi megítélés sajátos logikája szerint: ami jót mondunk itthon, azt nyugaton kettõvel osztják; ami rosszat, azt kettõvel szorozzák.

Ha a hivatalba lépõ politikusok negatív képet sugároznak az országról, akkor - gondolhatják õk - mennyivel rosszabb lehet a helyzet a valóságban! Ki látott már olyan lókupecet, aki csak becsmérelni tudta saját áruját? A külvilág által rólunk alkotott kép egy magyarországnyi méretû és eladósodottságú ország számára életbe vágó jelentõségû, amelynek közvetlen és azonnali hatása van a gazdaságra, az itt élõ polgárok mindennapi életére, a kormány gazdaságpolitikai mozgásterére.

(13.20)

Míg öt éve még Magyarország volt a legvonzóbb Közép-Európában, az utóbbi idõben már a legutolsó helyre tesznek bennünket az országkockázati rangsorokban. (Dr. Petõ Iván: Nem igaz!)

Tisztelt Ház! A Fidesz a tényekre alapozza álláspontját... (Zaj. - Dr. Hack Péter: Milyen tényekre!?) Közép-Európáról beszéltem, a visegrádi országokról.

Lássuk az elmúlt fél év szomorú tényeit!

1995 áprilisában a Euromoney címû gazdasági szaklap szerint az országkockázati rangsorban a tavaly márciusi negyvennegyedik helyrõl az ötvenedikre esett vissza Magyarország - Botswana mögé.

Ugyanebben az idõben a magyar adósságok a Moody's hitelminõsítõ cégnél gyengébb besorolást nyertek, mint a szlovák adósságok.

A londoni Economist nyári hitelkockázati rangsorában a visegrádi országok között a gazdasági és politikai tényezõk alapján készített skálán Magyarország kapta a legrosszabb eredményt: a százfokú skálán mi csak hatvanas osztályzatot kaptunk, miközben Lengyelország ötvenöt, Csehország pedig harminc ponton állt - hitelkockázatról van szó!

Míg október elején a Euromoney elõresorolta Magyarországot, addig október közepére az amerikai Institutional Investornál tovább romlott az ország pozíciója.

Az egyik magyar gazdasági szaklap szerint a Euromoney értékelését a szakértõk úgy tekintették, hogy "Megkaptuk a gazdasági változások elsõ kézzelfogható nemzetközi elismerését." Most viszont még az a kétes dicsõség is a miénk, hogy azon négy ország között vagyunk, amelynek az elmúlt hat hónapban egy pontnál is többet csökkent a hitelbesorolási mutatója. Az USA kereskedelmi kamarájának hazánkkal foglalkozó igazgatója szerint az új kormány hivatalba lépése óta az országról kialakított üzletemberi kép "katasztrofálisan romlott". Litman úr szerint hosszú hónapok óta egy sor jó hír nem jelent meg Amerikában a befolyásos lapokban Magyarországról.

Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt szerint az MSZP-SZDSZ-kormány kapkodó, tehetetlen gazdaságpolitikájával, elhibázott nyilatkozataival, átgondolatlan válsághangulat keltésével az elmúlt másfél évben jelentõs mértékben vesztegette el azt a nehezen megszerzett külföldi bizalmi tõkét, amely a rendszerváltozás óta halmozódott fel Magyarország iránt.

Tisztelt Ház! A Fidesz szerint a magyar polgárok bizalmát ez a kormány már nem lesz képes visszaszerezni. A külföld bizalmának visszaszerzésére most elkeseredett, az ország teherbíró képességét próbára tevõ kísérletekkel próbálkoznak - talán már belátva korábbi válságpropagandájuk bumeránghatását. 600 millió dolláros adósság korábbi visszafizetése az országnak a mai helyzetben súlyos teher, de csak az egyik elsõ lépés az ország megromlott külsõ megítélése gazdasági hatásainak ellensúlyozására.

Kicsit sokba kerültek azok az elhibázott nyilatkozatok, tisztelt szakértõ hölgyek és urak! Talán korábban kellett volna gondolkodni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon. - Dr. Szabó Zoltán: Talán gondolkodni kellett volna!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage