Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Valóban hihetetlen mértékben megromlott Magyarország külsõ megítélése. Ennek egy aspektusát szeretném csak nagyon röviden megvilágítani.

A magyar kormány azok után, amit Szájer József nagyon jól megvilágított - katasztrófahelyzetet tárt a világ elé -, azok után úgy gondolta, hogy a szomszédsági politikával tudna olcsó sikereket elérni. Sajnos, ez sem sikerült. Semmilyen áron nem sikerülhetett, nem sikerült ez. Errõl már sokat vitatkoztunk ebben a Házban.

Két dologra szeretnék hivatkozni: a Szlovákiával megkötött alapszerzõdés aláírását követõen sajnos a magyarság helyzete fokozatosan, állandóan romlott Szlovákiában. Ezt nem én mondom, nem mi mondjuk, hanem az ottani magyar pártok vezetõi mondják egyöntetûen, teljesen egybehangzóan. Ez a tény már nemcsak a két ország közötti viszonyban, hanem az európai politikában is jelentkezik, az Európa Tanács és más szervezetek egyre intenzívebben foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

(13.30)

De hasonló a helyzet Romániával is, ahol félresikerültek a még oly alacsony szintre leszállított alapszerzõdési alkudozások is. Romániában is romlik a magyarság helyzete, ez is ismert Európa elõtt, és ez nem öregbíti a magyar kormány hírnevét, nem növeli Magyarország hírnevét a világban, hogy olyan kérdésekben, amelyekben sikereket véltünk elérni alapszerzõdések aláírásával, azokban is fiaskót vallottunk. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage