Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Múlt heti napirend elõtti hozzászólásomat vagyok kénytelen folytatni. Múlt héten azzal fejeztem be, hogy jó lenne, ha a kormány végre eldöntené, mely társadalmi rétegeket akarja a legsúlyosabban terhelni ebben az átalakulásban.

Azóta eltelt egy hét, és újabb hírek érkeztek. A Független Rendõr Szakszervezet választmánya eldöntötte, hogy december 2-ára országos rendõrdemonstrációt szervez. Ez azok után történt, hogy ígéretet kaptak arra, hogy november elején kormányülésen megtárgyalják a problémáikat. Azóta nem tudják, hogy mi történt. Közös sztrájkbizottságot hozott létre vasárnap a pedagógusok, a közgyûjteményi és közmûvelõdési dolgozók és felsõoktatási dolgozók szakszervezete, mivel a kormány semmiféle érdemi írásba foglalt és költségvetési számokat tartalmazó tárgyalási ajánlatot nem tett a közalkalmazottak részére.

Eközben a kormányülésen a hét végén döntés született arról, hogy a nyereséges állami vállalatok dolgozói számára 25 százalékos béremelést tesz lehetõvé a kormány. Most mi fog történni a többi szakszervezetben? Mert természetesen nem ez a 21 százalék a sok. A kérdés az, hogy mely rétegek termelnek még ezen kívül nyereséget ennek az országnak. Nyereséges-e vajon az oktatás, nyereséges-e vajon az egészségügy, és szabad-e vajon a kérdéseket így megközelíteni. Emellett híreink vannak arról, hogy az ÁPV Rt. létrehozása után igen jelentõs béremelkedések történtek az ÁPV Rt. vezetõségében. Lényegesen nagyobb, mint amely bármely réteg számára érvényesülhet. Az it-elnök 150 ezer forintos korábbi fizetése 550 ezer forintra változott, és sorolhatnám tovább a béreket, az ügyintézõk 200 ezer forintos havi bérért dolgoznak. Most azt hallhattuk Szekeres Imrétõl, hogy a kormány álláspontját majd az expozéban fogjuk meghallani. Akkor már végképp nem tudjuk, hogy ez a költségvetési törvény kinek az álláspontját képviseli.

Tisztelt Képviselõtársaim! Múlt heti hozzászólásomban arra hívtam fel a figyelmet, hogyha a kormány nem dönti el, mit akar tenni, ha a kormány nem dönti el, hogy mely rétegeket hogyan akar terhelni, ha ad hoc döntésekkel próbálja meg az ország gazdaságát és nagyon nehéz gazdasági helyzetét javítani, akkor bizonytalanságot és bizalmatlanságot szül az országban. Arra kértem, változtassanak ezen a helyzeten, próbáljanak legalább összehangolt döntéseket hozni, hogy a különféle rétegekben a feszültséget sem a maguk soraiban, sem egymás között ne fokozzák tovább. Erre kaptam egy rendkívül érdekes választ. De tisztelt kormánypárti képviselõtársaim, a kormány munkájának ellentmondásait és hibáit a valóban nagyon nehéz gazdasági helyzet bizonytalansággal súlyosbítását semmiféle demagóg vádaskodás nem menti fel. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage