Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A magyar közvélemény fokozott figyelemmel kísérte a miniszterelnök úr látogatásait a trianoni békediktátummal érintett területeken élõ magyarság ügyében, éppen ezért a Független Kisgazdapárt is fontosnak tartotta, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzék. Megállapításunk szerint a miniszterelnök úrnak ezek az utazásai valójában a cserbenhagyásos gázoláshoz hasonló módon ítéltetnek meg, hiszen a miniszterelnök úr belegázolt a magyarság ügyébe és cserbenhagyta a kárpát-medencei magyarságot. Miért állítjuk ezt?

Kezdjük a magyar-szlovák reláció megvitatásával. A magyar kormány részérõl több ízben hangzott el Meciar elnök urat dicsérõ kijelentés, különösen a miniszterelnök úr részérõl, majd a két baloldali politikus a lenini illegalitást is megszégyenítõ módon találkozott valahol a hegyek között. Márpedig úgy tudjuk, a miniszterelnök úr a mai napig nem talált alkalmat arra, hogy a hegyek közti találkozónak vagy kvaterkázásnak az eredményeirõl beszámoljon, noha a Magyar Köztársaság alkotmánya erre õt kötelezi.

Úgy gondoljuk, az a tény, hogy ezt követõen valamennyi szlovákiai magyar ellenzéki pártnak egységesen tiltakoznia kellett a magyarságot súlyosan diszkrimináló intézkedések miatt, egyértelmûsíti a helyzetet, hogy a miniszterelnök úr semmit nem ért el a magyarság ügyében.

(9.20)

Az, hogy azt a látszatot keltette a Meciar elnök úrral való félrevonulása és barátságának kinyilvánítása következtében, mintha itt minden rendben lenne, kifejezetten káros a magyarságra nézve.

Ugyanilyennek ítéljük a magyar-horvát relációban történt utazását, hiszen a parlamenti választásokat közvetlenül megelõzõen utazott a miniszterelnök úr Zágrábba, ahol megbeszéléseket folytatott Tudjman köztársasági elnök úrral és Valentic kormányfõvel. Annak hangsúlyozása mellett, hogy a horvátokkal való kapcsolatunk messze jobb mindenkinél, mégis meg kell kérdeznünk, vajon ennek az utazásnak volt-e olyan következménye, hogy amikor a horvát kormány jelezte: visszaengedi a lakóhelyükrõl elûzött magyarságot, történt-e ennél több - mert ez a kijelentés önmagában értelmezhetetlen! Kérdezzük: jogi, szociális, gazdasági, mûvelõdési területen nyújt-e konkrét segítséget a horvát kormány ahhoz, hogy a lakóhelyükrõl elûzött magyarság visszaköltözzön? Úgy gondolom, ezek fontos, válaszra váró kérdések.

Sokkal szomorúbb a helyzet viszont a miniszterelnök úr belgrádi utazásával kapcsolatban, hiszen itt alá kell húznom, hogy az embargó miatt csak nemzetközi egyetértés esetén lehetett volna sort keríteni erre az utazásra. Igaz, hogy a miniszterelnök úr arra utalt, mintha ilyen nemzetközi egyetértés lenne, de ténylegesen ezt semmilyen oldalról nem erõsítették meg. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a Milosevics szerb köztársasági elnökkel és Kontics jugoszláv kormányfõvel a magyarok helyzetének javítása területén történt megbeszélések nemhogy eredményre nem vezettek, hanem - ahogy azt a vajdasági magyarok demokratikus közösségének elnöksége is nyilatkozta -, a miniszterelnök úr ismét cserben hagyta a határon túli magyarokat; fel sem vetette például az autonómia kérdését.

Ezért a Független Kisgazdapártnak az ország nyilvánossága elõtt kell az ezen utazásokkal kapcsolatos aggodalmát kifejezésre juttatnia, és ezeket az utazásokat a cserbenhagyásos gázoláshoz hasonlítania. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage