Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési bizottság elõadója: Köszönöm szépen a szót.

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság elmúlt heti ülésén a kormánypárti bizottsági tagok támogató szavazataival általános vitára alkalmasnak tartották az 1996. évi költségvetésrõl benyújtott törvényjavaslatot.

Függetlenül a frakció-hovatartozástól, a költségvetés-politika által megfogalmazott célok többségét helyesnek és megvalósításukat kívánatosnak tartották a bizottsági hozzászólók. Vagyis kétségtelen, hogy a külsõ és belsõ egyensúlyi mutatókban vannak megfogható, konkrét javulások.

Valóban látható, hogy ebben az évben a fizetésimérleg-hiány aránya a GDP- hez viszonyítva közel 6,5 százalék lesz. Üdvözlendõ a termelésfejlesztésre fordítható kiadások növekménye. Nemes törekvés a fizetési mérleg egyensúlyának kiemelt védelme, az, hogy exportösztönzéssel kívánja az egyensúlyi helyzetet javítani.

Örvendetes, hogy megjelennek ebben a költségvetési tervezetben a korábbinál nagyobb mértékben a makro-pénzügyi rendszer szervezeti, intézményrendszeri korszerûsítésének elemei. Zárójelben jegyzem meg, örömünkre szolgál, hogy a pozitív jelzõket többnyire ellenzéki képviselõtársaink használták.

A vitában senki nem kérdõjelezte meg, hogy a jövõ évre elõrevetített gazdaságpolitika elõrelépést jelent a növekedési feltételek megteremtésében. A vita legsarkalatosabb kérdése az volt, hogy a költségvetésbe épített növekedési mérték kellõ nagyságú-e, továbbá ezzel összefüggésben szükségszerû- e a gazdasági növekedést szolgáló kiadásokat a folyó mûködési kiadások terhére növelni.

A kormánypártok és az ellenzéki pártok között eddig sem abban volt a vita, hogy szükséges-e a gazdasági növekedés, mert nyilvánvaló volt, hogy csak egy növekedési pályán lehet kezelni a gazdaságot jelenlegi állapotában. Amiben nézeteltérés volt - és ez a bizottsági véleményekben is markánsan visszatükrözõdött -, az az, hogy folytatható-e azon a pályán a növekedés, amelyre az elõzõ kormány ráterelte a gazdaságot, és amelynek következménye két év alatt közel 7,5 milliárd dolláros fizetésimérleg-hiány lett.

A benyújtott törvénytervezet e vonatkozásban egyértelmû választ ad. Megfogalmaz egyfajta prioritást, azaz a folyó kiadások terhére megpróbál a gazdasági növekedést szolgáló kiadások terén elõbbre lépni, amellett, hogy szigorú keretek között igyekszik tartani az eladósodás mértékét, egy még finanszírozható adósságnövekményt enged csak meg.

(11.10)

Ez egy valódi értékválasztás, és ebbõl valóban sok konfliktus származik.

A bizottsági vitában mindkét oldalról elhangzó aggodalomként merült fel a társadalombiztosítási önkormányzatok költségvetésének hiánya. Kormánypárti aggodalom különösen azért is megfogalmazódott, mert az eddigi információink szerint - legalábbis a bizottsági ülés idõpontjáig - csak a nyugdíjbiztosítási önkormányzat tárgyalta meg a költségvetését, és sajnálatos módon nem azokat a gazdaságpolitikai elgondolásokat tekintik irányadónak, amelyet a kormány a nyár folyamán a költségvetési irányelvekben meghirdetett.

Többen érintették a bizottsági vitában a bevételi elõirányzatok megalapozottságát, különös tekintettel a privatizációs bevételekre és a helyi adók elõirányzott növekedésére. Ez utóbbi lehetõségét a beterjesztett adótörvények alapozzák meg; aki pedig a privatizációs bevételek elmaradását valószínûsíti, annak ezzel együtt megfontoltabban kell az egyidejû hiánynövekedést óhajtani.

A vita nem kerülte meg a belsõ adósság kérdését sem. Itt azonban figyelembe kell venni azt a determináltságot, amit nagyon nehéz vagy nem lehet átlépni.

Tisztelt Ház! Nincs olyan költségvetés, amely képes kielégíteni a nagyon szerteágazó és jó néhányszor egymást kioltó vágyakat. A költségvetési bizottság többsége úgy ítélte meg, hogy az 1996. évi törvényjavaslat megfelelõ keretet szolgáltat a megalapozott vágyak költségvetésbe építéséhez, és elõremutató tartalma lehetõvé teszi, hogy a hatásokat is mérlegelve, végül is az államháztartás mûködését biztosító törvényt fogadhassunk el. A bizottság ennek megfelelõen ajánlja általános vitára a törvényjavaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage