Szili Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

SZILI SÁNDOR, a honvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés honvédelmi bizottságának nagy többsége október 18-án, részletekbe menõ érdemi vita után úgy döntött, hogy a kormány által benyújtott, a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetésérõl szóló T/1456. számú törvényjavaslat, ezen belül a Honvédelmi Minisztérium költségvetési javaslata alkalmas a parlamenti általános vitára.

A történeti hûség kedvéért azonban meg kívánom említeni, hogy a bizottság ellenzéki képviselõ tagjai 4 nem szavazattal és 2 tartózkodással fejezték ki egyet nem értésüket abból a megokolásból, hogy a tárgyalás idõpontjában még nem volt ismert az Állami Számvevõszék véleménye az 1996-os költségvetésrõl.

A bizottsági vitában ismertté vált, hogy a törvényjavaslat szerint az 1996. évi kiadási elõirányzat az 1995. évi pótköltségvetésben jóváhagyott elõirányzathoz képest a honvédelmi tárcánál nominálisan közel 3,7 milliárd forinttal bõvül, ami mintegy négy százalékos mértékû dinamikának felel meg.

A védelmi költségvetés 1996. évi szerkezetében az 1995. évhez képest lényeges szerkezeti módosításokra került sor. Alapvetõen megváltozott a tárca cím- és alcímrendje, alkalmazkodva a haderõ-átalakítás során bekövetkezõ változásokhoz, illetve az ágazati besorolási rend változásainak a követelményeihez.

A javaslat szerint a szolgálati törvény illetményrendszerével összefüggésben a tárca hivatásos állománya 1996. január 1-jétõl 15 százalékos mértékû illetményemelése érvényesíthetõ. Ennek fedezetét azonban a tárcának teljes egészében a rendelkezésre álló költségvetési irányzatok terhére kell megvalósítania. A központi költségvetés a tárca számára illetményemelésre pótlólagos forrásokat nem biztosít.

A sorállományváltás idõpontjához képest, a hallgatói állomány esetében pedig a tanévkezdéshez kötõdõen összességben 20 százalékos mértékû illetényemelésre kerülhet sor.

A tárca saját forrásai terhére a közalkalmazotti állomány részére az 1996. évi személyi juttatási elõirányzatok augusztus elsejével végrehajtásra kerülõ ötszázalékos mértékû illetményemelésre tud fedezetet biztosítani.

A felújítások nélküli dologi kiadások nominál értékû csökkenése látszólag csekély, de az árindex mozgását figyelembe véve jelentõs csökkentést jelent. Ezen irányzatoknak kell biztosítani többek között a NATO-békepartnerségi feladatok növekedésének, a haderõ-átalakítás diszlokációs költségének, valamint a sorállomány élelmezési és ruházati normájának elodázhatatlan, mintegy 20 százalékos mértékû karbantartása többletkiadásait.

A dologi kiadások stagnálása, a prognosztizált inflációs ráta miatt jelentõs reálértékvesztést fejez ki.

Érzékenyen érinti a tárcát az energiahordozók árának átlagon felüli növekedése, miután a jelenlegi technológiák igen energiaigényesek.

Végezetül megállapítható, hogy a tárca költségvetése igen szûk keretek között, de a haderõ-átalakítás és más intézkedések együttes, következetes véghezvitelével biztosíthatja a hadrafoghatóság fenntartását, fokozatos lehetõséget nyújtva a megmaradó állomány erkölcsi és anyagi elismerésére, illetve az ezen az úton megtehetõ elsõ lépésekre. Ugyanakkor megkezdõdhet a technikai váltás elodázhatatlan feladatainak beindítása.

Ezek figyelembevételével ajánlom a parlamentnek az 1996-os költségvetést általános vitára. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage