Hodosán Róza Tartalom Elõzõ Következõ

HODOSÁN RÓZA, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! Az önkormányzati és rendészeti bizottság múlt heti ülésén megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetését, azt 19 igen szavazattal és 6 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta.

Szóbeli kiegészítésemben az önkormányzati költségvetés azon részérõl kívánok most beszélni, ahol a bizottsági ülésen vita bontakozott ki, valamint vélemény fogalmazódott meg.

A kormány jelen lévõ képviselõje részérõl elhangzottakban a bizottság meghallgathatta, hogyan látja a beterjesztõ a következõ évben önkormányzati típusonként a jövedelmi helyzet alakulását. Ugyanakkor a beterjesztett javaslat idõnként becsült adatokkal számol, hiszen a szociális normatíva még nincs kidolgozva. Hiányzik a törvény 3/A melléklete. Az ülés idején még nem volt eldöntött kérdés, hogy szeptember elején a közoktatás átáll-e egy új finanszírozási metódusra. Az expozéban hallhattuk, hogy vasárnap e kérdésben döntés született. Ezért a kormány esetenként becsült adatokat használva hasonlította össze településenként, illetve településtípusonként a jövedelempozíciókat. A kormány úgy látja, hogy a személyi jövedelemadó átengedett mértékének 25 százalékos helyben hagyott értéke együttesen valamennyi településtípusnál kiegyensúlyozottan alakul. Ugyanakkor elismeri, hogy jövedelempozíció-romlás, reálértékromlás következik be. Az önkormányzatok jövedelme nem tudja követni az inflációt, tehát a kiegyenlítettség viszonylagos.

A bizottság írásban megkapta a hét országos önkormányzati érdekszövetség egységes véleményét a törvényjavaslatról. Az ülésen ezt a véleményt szóban két érdekszövetség jelen lévõ vezetõje egészítette ki. Kérem, engedjék meg, hogy ezen vélemények legfontosabb elemeit emeljem ki, annál is inkább, mert a többségi oldalról is több kérdésben egyetértettek a szövetségek álláspontjával. Négy legfontosabb elemét emelem ki az érdekszövetségi véleménynek.

A szövetségek és a többségi vélemény megszólaló képviselõi mintegy 15 milliárd forinttal szeretnék növelni az önkormányzatok szabályozott forrásait. Ezzel a megemelt összeggel látják biztosítottnak az önkormányzatok kiegyensúlyozott finanszírozását a jövõ évben.

A második vitapont a személyi jövedelemadó átengedett mértékének helyben hagyott értéke. A szövetségek a kormány 25 százaléka helyett 27,5 százalékot osztanának el a képzõdés helyén, és a többi szolgálná a területi kiegyenlítést. Ezt a véleményt többségi oldalról is osztották, míg szintén többségi oldalról fogalmazódott meg az az elv, miszerint az elosztás módját elsõsorban az határozza meg, melyek az önkormányzatok feladatai, és ezekhez a feladatokhoz mennyi pénzt kell rendelni. Ezen elvek alapján lehet a javaslatokat a késõbbi vita során megfogalmazni.

A harmadik vitatott pont az önhibáján kívül hátrányos pénzügyi helyzetbe jutott települések finanszírozásának kérdése. A szövetségek részérõl egységesen fogalmazódott meg, hogy erre a támogatási formára - mint ahogy azt a hatályos önkormányzati törvény is tartalmazza - szükség van.

A negyedik megemlített probléma a szövetségek szóbeli kiegészítése alapján az úgynevezett területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési célú támogatás kérdése. (Rövid idõre megszûnik, majd újra mûködik a hangosítás.) A problémát az jelenti, hogy az önkormányzatok amúgy is igen szûkös mûködési pénzeibõl kívánja ezt elvenni és egy vitatott rendszerben elosztani.

A bizottság ülésén hangsúlyozottan került szóba a rendészeti szervek költségvetése kapcsán a szolgálati törvény és annak illetménytáblájának bevezethetõsége. A kormány képviselõje úgy látja, hogy ez csak lépcsõzetesen vezethetõ be. A jelenleti költségvetés 20 százalékos bérfejlesztést tartalmaz a magyar rendõrségnél - miután úgy látja, hogy itt a legnagyobb a lemaradás - és 15 százalékot az összes többi rendészeti, rendvédelmi szervnél.

Tisztelt Országgyûlés! A bizottság többsége azért döntött az általános vitára való alkalmasság mellett, mert a késõbbiek során lesz módja álláspontját kifejteni, a kifogásolt részeket módosító indítványokkal javítani, a még szükséges egyeztetéseket elvégezni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage