Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségének elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségi véleményének ismertetésénél rendkívüli módon megkönnyíti helyzetemet Hodosán Róza képviselõtársam elõbb elmondott véleménye, mert tulajdonképpen a kisebbségi véleményt tolmácsolta a tisztelt Háznak. Itt most már csak az nem érthetõ számomra, hogy miért szavazták meg. (Derültség, taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Az ismertetett vélemény egyébként rendkívül korrekt volt.

Azt kívánom még hozzátenni az elõbb elhangzottakhoz, hogy hiányolta az önkormányzati és rendészeti bizottság a tb-költségvetés beterjesztését, a közoktatási álláshely szerinti normatívák ismeretét - amirõl vasárnap született döntés.

(12.10)

Megerõsítem azt, hogy rendkívüli módon hiányoltuk a rendészeti szervek szolgálati törvényével kapcsolatos átfogó és rendszerbe foglalt szabályozásának a megjelenését.

Az önkormányzati és rendészeti bizottság albizottsági keretek között külön foglalkozik a tûzoltóság kérdésével, külön foglalkozik a rendõrség, valamint a vám- és pénzügyõrség ügyeivel.

A kisebbségi véleményben szeretném elmondani, hogy véleményünk szerint ez a törvény módosítja az önkormányzatok alapjogait, elõsegíti egy hierarchikus önkormányzati rendszer kialakulását. Egyetértünk a szolidaritási elvnek a megjelenésével, amikor a hátrányos helyzetû és gyengébb bevételi lehetõségekkel rendelkezõ önkormányzatok javára forrásokat kíván biztosítani, de egyetértünk azzal, hogy az ötmilliárdot, nem az önkormányzatok mûködési költségeibõl kell lefaragni, és fõleg azt hangsúlyoztuk, tisztelt miniszter úr, hogy ezeket a forrásokat nem elavult és veszteséges üzemek megmentésére kell fordítani a területfejlesztés során.

Az önkormányzati és rendészeti bizottság hangsúlyozta, hogy a 438,3 milliárd forintnyi szja-részesedés és állami támogatás együttes összege jelenjen meg a költségvetésben a módosítások során, továbbá azt, ami az elõbb már ismertetésre került, hogy a szja-ból helyben maradó rész minimum 27,5 százalék legyen.

Egyetértettünk az ÁSZ azon megállapításával, amelyben kifogásolta, hogy az államháztartási törvény alapján a kormányfelhatalmazásra elkészítendõ mérlegek irányelveinek, szabályainak kidolgozása nem történt meg, így az önkormányzatok, az egész önkormányzati alrendszer a költségvetések elkészítésekor informálatlan és tájékozatlan.

Azt is megállapítottuk, hogy a feladatellátás és a forrásszabályozás alapkoncepciójának változatlansága mellett állandósul a központi támogatás körének és mértékének évenként visszatérõ módosítása, ez nehezíti a kiszámítható, a tervezhetõ és az ellenõrizhetõ önkormányzati munkát.

Javasoltuk azt, hogy az önkormányzati bizottság egységes módosító javaslatokkal tegye lehetõvé, hogy az önkormányzati mûködés 1996-ban is zavartalan legyen, és az alkotmánymódosításkor, az államháztartási reform és a közigazgatási reform meghozatalakor kell azokat a változtatásokat elérni, amelyek most megjelentek a költségvetési törvény egyes tételei között.

Tisztelettel kérem a miniszter urat is, és a tisztelt parlamentet is, hogy mind a hét önkormányzati szövetség véleményét elemzõ módon szíveskedjék figyelembe venni, és adjon lehetõséget arra, hogy bõvebben is kifejtsék ezen álláspontjukat és véleményüket.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage