Jakab Róbertné Tartalom Elõzõ Következõ

JAKAB RÓBERTNÉ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság november 1-jén alakította ki álláspontját a T/1456. számon közreadott '96-os költségvetésrõl szóló törvénytervezetrõl. Ugyancsak akkor tárgyalta meg az Állami Számvevõszék véleményét is.

Hosszadalmas vitát folytatott a bizottság. Most csak szigorúan azokra a területekre szorítkozom, amelyek bizottságunk illetékességi körébe tartoznak. Az ajánláson túl szeretném szóban is elmondani a tisztelt Háznak, hogy foglalkoztunk a menekültügyi, migrációs kérdéskörrel, a kisebbségekkel - külön a hazaiakkal, külön a határon túli magyarság kérdésével -, az ombudsman- hivatal költségvetésével, az egyházi finanszírozás rendszerével. A felsorolt kérdéskörök mindegyike összetett, sokrétû problémát takar, amiként arról a bizottsági ülés vitája is tanúskodott. Most csupán négy dilemmánkról szeretném a tisztelt Házat szóban tájékoztatni.

Az elsõ a menekültügyhöz kapcsolódik. Amint az ismert, a magyar menekültellátás fõ, meghatározó forrása eddig a Menekülteket Támogató Alap volt. Ennek megszûntével 1996-ra a menekültügy finanszírozása a Belügyminisztérium fejezetében integráltan történik majd. Hál' istennek e területen a sokszor emlegetett szinten tartás úgy tûnik megvalósítható. Kérdés viszont, hogy az olyan nemzetközi vagy egyéb felajánlásokra, amelyeket az alap eddig befogadott, milyen sors vár. Elképzelhetõ ugyanis, hogy az adományozónak elvi fenntartásai is lehetnek azt illetõen, miszerint egy állami költségvetést támogat majd magánadománnyal.

A második a kisebbségi terület, pontosabban a hazai kisebbségek finanszírozásának területe. Ez olyan, ahol nem csökkentek az elõzõ évhez képest az elõirányzatok, sõt kismértékben növekedtek is. Gond viszont, hogy a költségvetési törvény egy kétharmados törvényt óhajt - nem az egészet, csak bizonyos passzusát - hatályon kívül helyezni, illetve módosítani, tehát olyan kérdésekben szeretne döntést, amelyek eddig hatpárti konszenzuson nyugodtak, s mindezt a szokásos elõzetes egyeztetés nélkül.

Bár mindannyian tudjuk, hogy vannak a kisebbségi törvénynek korrigálandó részei, úgy véljük, ez az eljárás nem volt egészen jogszerû. Ami pedig az indoklások 26. oldalán olvasható - "A képviselt népcsoport becsült nagyságrendje szerinti differenciálás..." - kitételt illeti, arról valószínûsíthetõ az alkotmányos aggály.

Harmadikként a határon túl élõ magyarságot érintõ tételekrõl essék szó. A határon túli magyarok anyagi támogatásának szinten tartása sajnos nem sikerült. Itt 130 milliós reálérték-csökkentéssel kell számolni, s bár a bizottság megelégedéssel nyugtázta, hogy ezen a területen az elmúlt esztendõben áttekinthetõbbé és ellenõrizhetõbbé vált a támogatási rendszer, aggodalomra ad okot a tény, hogy a szomszédos országokban a magyar kulturális életet megalapozó sok területen - bizonyos területen teljesen - megszûntek a támogatások.

A részletes indoklás szerint ugyan az egyházak közvetlen támogatása nem csökkent, az érintettek szerint viszont 650 millió forinttal kevesebb a jövõ évi támogatás, mint az ezévi volt. Ugyanakkor - amint arra az ülésen hivatkozás történt - az MKM 7 milliárd forinttal több pénzzel gazdálkodik a tavalyi bázisévhez képest, és a bizottság tagjai - elsõsorban ellenzéki tagjai - itt látnak módot az átcsoportosításra.

Ötödikként, s ez egyben az utolsó terület, az ombudsman-hivatalok költségvetése. Elfogadható kompromisszumnak tartja a hivatal saját elõirányzatát, s ez a hit remélhetõleg '96-ra ki is tart majd.

Végül, összegezve, meg kívánom jegyezni, hogy bizottságunk pontosan látja, s arra kéri a kormányt, lássa szintén így: az említett területek egyikén sem tekinthetõ a '96. évi költségvetés bázisévnek.

Az elmondottak fenntartásával, s azzal, hogy az elõterjesztõ képviselõje nem ragaszkodik minden részletben saját megoldásához - s hogy tudatában van, hadd idézzem õt: "ez nem az abszolút bölcsesség költségvetése" - bizottságunk 13 igen, 2 nem, 1 tartózkodó szavazattal általános vitára alkalmasnak ítélte a törvényjavaslatot.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage