Schiffer János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHIFFER JÁNOS, a kulturális és sajtóbizottság elõadója: Köszönöm szépen a szót.

Tisztelt Ház! A kulturális bizottság megtárgyalta az elõterjesztést és vitára alkalmasnak találta, vitára nagyon alkalmasnak találta, és úgy is döntött, hogy vitatkozni fog a javaslattal.

Vitatkozni fog és érveket keres ahhoz, hogy melyek azok a területek, ahol a kultúrában már nem lehet tartalékokat feltárni, ahol fontos az, hogy folyamatok folyhassanak tovább, melyek azok a kulturális területek, amelyek - összhangban az expozéval is - a mûveltség szerves részét képezik, és mint a mûveltség szerves része, a gazdasági felemelkedés része is. Akár a könyvkiadást, akár a könyvterjesztést, akár a filmgyártást vagy a mûvészeteket lehet itt felsorolni.

Tehát a vita lehetõségével a továbbiakban élni fog a bizottság, és módosító javaslatokat fog egyes elõirányzatok növelésére beterjeszteni.

Egy dolgot külön kiemelt - és ezt szeretném most elmondani. Ez nem is annyira pénzügyi, hanem inkább egy technikai kérdés. Amikor könyvelési szempontból - lehet, hogy racionálisan - a normatívákat a javaslat összevonja, a költségvetésben megszünteti egy olyan normatívának a szerepeltetését, amelyet 1990-ben az 1991-es költségvetésnél hatpárti módosító javaslattal sikerült elérni, így került be az úgynevezett közmûvelõdési normatíva.

Tudom azt, hogy a normatívák összevonása az egyik oldalon racionális, a másik oldalon viszont ennek a normatívának a szerepeltetése egy üzenetjellegû dolog is, amikor mind az önkormányzatoknak, mind a kulturális intézményeknek azt tudjuk üzenni, hogy bár több pénz nincs, ennek a területnek a fontosságát nem tartja besöpörhetõnek vagy más területekkel összevonhatónak a költségvetés.

Ezért a bizottság egyhangúlag javasolta azt, hogy olyan módosító javaslattal éljen majd a törvény vitájánál, hogy a közmûvelõdési normatíva kerüljön visszaállításra.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage