Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF, a szociális és egészségügyi bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Köszönöm, elnök asszony.

A többségi vélemény meghallgatása után csak megerõsödött bennem az a kisebbségi vélemény, miszerint ez a költségvetés jelenlegi formájában alkalmatlan az általános vitára. Hallottunk megalapozatlanságáról azon túlmenõen, hogy a privatizációs bevételeket túltervezi, hogy a vámbiztosítékot bevételként tünteti fel, hogy nem jeleníti meg például a Bõs-Nagymaros miatt keletkezett 150 milliárdos adósságot mint kiadási tételt.

Tehát ezeken a gazdasági, pénzügytechnikai kifogásokon túl a társadalombiztosítási alapok zárszámadásának és jövõ évi költségvetésének hiánya, a két rendszer szoros összefüggése miatt, megítélhetetlenné teszi, hogy az, amit mi írásban most megkaptunk, mennyiben felel meg a realitásoknak és mennyiben felel meg annak, amivel a jövõ évben valóban az ország gazdálkodni fog.

Ha ehhez hozzávesszük több bizottság többségi véleményét meghallgatva, hogy már az elõterjesztett anyagokban is lényegi változások várhatók, ha hozzávesszük azt, hogy a pénzügyminiszter úr expozéjában további - hogy is mondjam -, tõle megszokott rögtönzéseknek voltunk tanúi, nevezetesen, hogy a családipótlék-jogosság megállapításánál ismét megjelent a vagyonhoz kötöttség fogalma, hogy a co-payment, tehát a betegek által készpénzben fizetendõ térítési díj is megjelent, akkor azt kell mondanom, hogy tökéletes káosz közepette tulajdonképpen nem tudja az Országgyûlés sem, hogy mit fogad el, mit tárgyal, mi ennek a realitása, és ezen körülmények miatt a kisebbség úgy tartotta, hogy vitára sem alkalmas a beterjesztett anyag. Ez - mondom - azóta csak megerõsödött bennünk.

Ami a szûkebben vett népjóléti tárca költségvetését illeti, ebben az esetben is elfogadhatatlannak tartottuk az elõterjesztést, hiszen abban, a fejezetekben és a címekben ilyen mondatok szerepelnek: Elsõ cím - A Népjóléti Minisztérium igazgatása, mozgáskorlátozott személyek."A tervezett keretösszegnek az 1995-ös évihez mért csökkenése a jogosultsági feltételek szigorításának eredményeként valósulhat meg." Magyarul: nõjön ki annak a lába, akinek csak fél lába van.

Második cím - Népegészségügyi intézetek."A címhez tartozó intézmények feltételei 1995. évben tovább romlottak. A köztisztviselõi létszám 677 fõt jelentõ csökkentése következtében komoly erõfeszítést igényel a feladatellátás személyi feltételeinek biztosítása."

Kérem, a népegészségügyi intézetek a közegészségügy és az egészségvédelem bázisintézményei. Olyan körülmények között, amikor körülöttünk már a kolera és a diftéria fenyeget és Magyarországon tovább romlik a halandóság ... Kolerajárvány van Ukrajnában, be fog kerülni hozzánk, és a diftéria ugyancsak keletrõl és dél-keletrõl várható.

(12.30)

A hármas: a szak- és továbbképzõ intézményeknek az elõzõ évhez képest 15 százalékkal csökken a támogatásuk.

A gyógyító-megelõzõ ellátás országos szakintézetei: '96-os évi tervezett költségvetési támogatásuk, az elõzõek ellenére, a '95. évi eredeti elõirányzathoz viszonyítva is csökken. Ezek nominálértékek.

A szociális intézetek: a '96-os évben a tervezett mértéket jóval meg fogja haladni a kiadások növekedése, mert a folyamatosan emelkedõ élelmiszer-, energia- és gyógyszerárak a fogyatékosok bentlakásos ellátásában nem elhanyagolható tételt jelentenek.

A gyermek- és ifjúságvédelmi intézetekben változatlan keretek ismét az inflációra utalnak.

Mindezek mellett jó lélekkel, jó lelkiismerettel ezt a költségvetést a szociális és egészségügyi bizottság kisebbségben lévõ képviselõi tárgyalhatatlannak tartották, és azt a méltatlan helyzetet, hogy ezek után mi a pedagógusokkal, az oktatásüggyel vagy bárkivel vitatkozzunk a mûködés alapfeltételeinek biztosítása érdekében, nem tartjuk elfogadhatónak. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage