Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság kisebbségének elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Nagyon nehéz és egyben nagyon könnyû helyzetben vagyok, mert az eredeti kifogásaimat, amiket szerettem volna elmondani, Csizmár Gábor képviselõtársam mind elmondta.

A kérdésem ezek után az - ami egyébként a bizottság vitáján is fölmerült -, ha a közoktatás szempontjából ennyi kifogás van ezzel a költségvetéssel szemben, akkor miért fogadják el a kormánykoalíció pártjai az általános vitára való alkalmasságot, és miért nem szavaztak velünk együtt, az ellenzékkel együtt úgy, hogy ez a rész az általános vitára alkalmatlan. Nem szeretném megismételni a kifogásokat, mert én is csak azokat tudom megismételni, amiket Csizmár Gábor elmondott és azzal teljes egészében egyetértek. Inkább azt mondanám el, hogy a kormányzat ezen a területen csapnivalóan rossz munkát végzett, és ez a csapnivalóan rossz munka a kormánypártok tagjai számára mégis azt a következtetést adta, hogy pontosan azért kell általános vitára alkalmassá tenni, mert ebben az esetben, itt, a parlament nyilvánossága elõtt ezek javíthatók.

Nekünk viszont - az ellenzéknek - az a véleményünk, hogy ideje lenne most már egyszer eljutni odáig, hogy kényszerítsük rá a kormányzatot, hogy végezzen kellõen megalapozott és megfelelõ munkát. Próbáljuk rákényszeríteni a Pénzügyminisztériumot és a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumot arra, hogy megfelelõen megalapozott költségvetéssel lépjen elõ a közoktatás érdekében.

Ezért ugyanazokból a tényekbõl, amelyek azt mutatják, hogy a költségvetésnek ez a része csapnivalóan rossz, az ellenzék azt a következtetést vonta le, hogy a költségvetés tárgyalásra, általános vitára alkalmatlan. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az FKGP soraiban.)

(12.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage