Orbán Viktor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ORBÁN VIKTOR, az európai integrációs ügyek bizottságának elnöke: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az európai integrációs ügyek bizottsága az elõttünk fekvõ törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta a következõ megfontolások alapján:

Az európai integrációs ügyek bizottsága számot vet azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy Magyarország integrációs költségei pontosan nem határozhatók meg, ezért semmifajta pontos számot, adatot nem tudunk az elõterjesztõ minisztériumon számon kérni. Ezek a költségek ráadásul nagyon nehezen nevesíthetõek. Ezért a bizottságunk azt az eljárást választotta, amit már tavaly is követtünk, amelynek lényege, hogy minden minisztériumot levélben kértünk arra, hogy küldje el az információkat, milyen módon tervezték be az adott minisztérium költségvetésébe az integrációs kiadásokat. Erre a jogalapot egy '95-ös kormányhatározat teszi meg, amely kimondotta, hogy minden minisztériumnak a maga költségvetésébe be kell terveznie az integrációs kiadásokat.

Ha megnézzük a minisztériumoktól kapott válaszleveleket, akkor a következõ állításokat tehetjük meg:

A kormány teljesítménye érezhetõen romlott. Tavaly még minden minisztérium válaszra méltatott bennünket, idén már két olyan minisztérium is volt, amelyik úgy gondolta, hogy a bizottságunk tiszteletteljes levelére semmifajta választ nem küld el.

Vannak olyan minisztériumok, amelyeknek a válaszai elfogadhatóak ugyan, de nem feltétlenül szerencsések. Ilyen például az Igazságügyi és a Belügyminisztérium, amelynek a költségvetése nem tartalmaz nevesített integrációs költségeket. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a minisztérium számolt ezekkel a költségekkel, de külön nem nevesíti õket.

A Honvédelmi Minisztérium esetében európai csatlakozási költségek egyáltalán nem jelentkeznek a költségvetés szerint, csak a békepartnerségi programba iktatták be az 596 milliós összeget.

Ami azonban mindenképpen örömteli volt a bizottság számára, az az, hogy a Földmûvelésügyi, a Népjóléti, a Környezetvédelmi és a Területfejlesztési Minisztérium nagyon pontos és nyomon követhetõ elõterjesztést tett a bizottságunk számára.

Bizottságunk üdvözli a kormánynak azt a döntését, hogy az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Európai Ügyek Hivatala 95 millió forintos többletkiadási lehetõséget kapott. Helyesnek tartotta a bizottságunk azt is, hogy a Külügyminisztérium jövõre 226 millió forintot fordíthat az európai fölzárkózásra, az európai integrációs csatlakozásra való tömegkommunikációs fölkészülési stratégia végrehajtására. Tavaly még nem volt ilyen kiadása a költségvetésnek.

Figyelemre méltó továbbá az is, hogy a miniszterelnökségi fejezetben a rendkívüli kiadások között található 500 millió forint európai integrációs költségekre, ennek pontos céljairól semmit nem tudunk, de föltehetõen szerencsés, hogy az összeg európai integrációs célra rendelkezésre áll.

Mindezek alapján bizottságunk úgy döntött - hasonlóan tavalyi véleményéhez -, hogy az idén is a fölsoroltak szíves figyelembe ajánlása mellett alkalmasnak tekinti az elõterjesztést a parlament általános vitájára. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage