Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Még el sem kezdte mûködését a kormány arculattervezõ mûhelye, amikor máris saját képét kell tisztára mosnia a Miniszterelnöki Hivatal Havas Henrik által létrehozott kommunnikációs és sajtóirodájának.

Mint a tegnapelõtti A hét címû mûsorból kiderült, a nemzetközi sajtóiroda élére kinevezett vezetõ, M. E. - vagy esetleg szabadon mondhatom: M. S., hogy az ártatlanság vélelmét ne csorbítsam - ellen a Baranya Megyei Rendõrkapitányság különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás alapos gyanúja miatt eljárást folytat. A kecskeméti Katona József Gimnázium angoltanárai és diákjai megdöbbenéssel értestültek a Magyar Televízióból, hogy az az M. E. ül a magyar parlament Miniszterelnöki Hivatalában, aki tõlük kicsalt több tízezer forintot, és a nyomozás eddigi adatai szerint ez az összeg már 11-12 millió forintot tesz ki.

A botrány kirobbanása után olyan elfogadhatatlan és nevetséges érv hangzott el a miniszterelnökség magas rangú munkatársa részérõl, hogy M. E. urat ugyan a csapat tagjaként mutatták be, de sem munka-, sem szerzõdéses viszonyban nem volt a kormányhivatallal.

Havas Henrik pedig kijelentette, hogy õt M. E. átverte, tulajdonképpen csak jelölt volt, s a rossz kiválasztással semmilyen felelõsség nem terheli. Ezzel a nyilatkozattal a Miniszterelnöki Hivatal több vezetõ személyisége is egyetértett.

Álláspontom szerint a történtekbõl nemcsak Havas Henriknek, hanem a Miniszterelnöki Hivatal vezetõinek is le kell vonni a szükséges konzekvenciákat. Az eset után hogyan vélekedtek a becsapott tanárok, diákok, szülõk a kommunikációs és sajtóirodáról, a Miniszterelnöki Hivatalról s a kormányról? Ki fog hinni egy olyan sajtóirodának, melynek egyik tagja ellen büntetõeljárás folyik?

S végül, de nem utolsósorban, miniszter úr: milyen bér- és tb-vonzata volt az álomcsapat felállításának? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

(14.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage