Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Könyvalapítványt a Mûvelõdési Minisztérium helyettes államtitkára, Török András 1995. október elejére értekezletre hívta a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Itt számunkra megdöbbentõ adatok merültek fel, amelyekre a helyettes államtitkár úr állítólag igenlõ válaszokat adott, erre kérném a miniszter úr nyilatkozatát.

Igaz-e, hogy a Nemzeti Kulturális Alapból dr. Dornbach Alajos SZDSZ-es parlamenti képviselõnek, az SZDSZ országos választmánya elnökének kiutaltak, odaítéltek tízmillió forint támogatást?

Igaz-e, hogy az odaítélés a miniszter úr egyszemélyi döntése alapján, mondhatni egyszemélyes intézkedésére történt, nem pedig testületi döntés alapján?

Lehet-e tudni, hogy egyáltalán Dornbach Alajos képviselõ úr milyen célból, milyen pályázatra kapta a tízmillió forintot?

Igaz-e, hogy több támogatásra jelentkezett könyvterjesztõ cég közül a Jeles és Társa könyvterjesztõ cég messze magasabb dotációt kapott, mint az összes többi együttvéve, és ebben szerepe lett volna annak is, hogy Török András helyettes államtitkár úr felesége is ennek a kft.-nek a résztulajdonosa, társtulajdonosa.

Ezek után kérdezem, hogy egyáltalán milyen döntési jogosítványai, befolyásolási lehetõségei vannak a miniszter úrnak vagy a helyettes államtitkár úrnak a Nemzeti Kulturális Alap esetében. Várom miniszter úr válaszát, mégpedig igen nagy érdeklõdéssel. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage