Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úrhölgy! Szeretném megköszönni ezt a kérdést, mert ez alkalmat ad annak a kifejtésére, amivel kapcsolatosan már szó esett a költségvetési expozé után kibontakozott vitában is, nevezetesen hogy hány költségvetés, hány államháztartás van Magyarországon. Sajnos, túl sok, és ezek az igények még csak szaporodnak - hallottuk többek között a bírói kar egy részének igényét arra vonatkozóan, hogy õk is önállóan állapíthassák meg a saját költségvetésüket.

Elgondolkodtam rajta, milyen jó is lenne, ha ehhez nemcsak az tartozna, hogy mindenki a saját kiadásairól saját maga dönthetne, hanem netán a bevételeirõl is, vagyis lehetne külön bírósági adó, külön rendõrségi adó, külön alkotmánybírósági illeték és külön mindenféle olyan egyéb közteher, aminek az ellenõrzése utána kikerülne az Országgyûlés hatókörébõl.

Azt tudom válaszolni a kérdésére, hogy a társadalombiztosítási igazgatásról szóló törvény módosítása hamarosan szükségessé válik, és e tekintetben bizony vissza kell venni abból a parttalan autonómiából, amit az elmúlt idõszak alatt az elmúlt kormányzat a társadalombiztosítási alapoknak e tekintetben juttatott. Ugyanis valóban tarthatatlan az, hogy nemcsak a kormány hatókörébõl került ki ezeknek a pénzeknek a felhasználása fölötti ellenõrzés, hanem nagyon nagy valószínûséggel - és ez rejlik a kérdés mögött - az Országgyûlésébõl is.

Tehát helyre kell állítani az Országgyûlés csorbítatlan költségvetés- állítási jogát, és ha ez így lesz, akkor valószínûleg ilyen anomáliák nem vagy sokkal kevésbé fognak elõfordulni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage