Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Igazság szerint érintett ebben Szabó népjóléti miniszter úr, hiszen pár hónappal ezelõtt ezen a helyen és a folyosón is többször rákérdeztünk, hogy megmarad-e a tatai kórház. Õ nyugtatott bennünket, természetesen megmarad, még nem döntött az egészségbiztosítási önkormányzat. De egyszer csak mint derült égbõl a villámcsapás, jött és jelezte a tatai kórház igazgatója, hogy a jó hírû kórház leépítése megkezdõdött. Pár hónapja ünnepeltük Tatán a kórház fennállásának, alapításának 50. évfordulóját, ma azonban már sajnos nincs sebészet, nincs gyerekosztály, valamint az elmeosztály és pszichiátria leépítése, felszámolása megkezdõdött.

Az elmeosztály és pszichiátria a festõi szépségû Öreg-tó partján fekszik egy Eszterházy kastélyban, egy gyönyörû épületben. Különösen azért aggasztja Tata város lakóit, mert a jól értesült körök már úgy vélik, hogy itt SZDSZ-es oktatási központ lesz. Nem tudom, hogy a hely szelleme mennyire fogja meghatározni az SZDSZ politikáját, de tény, hogy e gyönyörû történelmi emlékhelyen SZDSZ-es oktatási központról rebesgetnek a város lakói.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az a kérdésem, hogy ön mit tud errõl. Ez az épület nyilván a kincstári vagyonkezeléshez tartozik, de jelenleg az egészségügy fenntartásában van, egy jelentõs elmeosztály és pszichiátria mûködik itt. Tehát nyilván tud választ adni arra, hogy mi lesz a sorsa.

A hátralévõ 30 másodpercet még kihasználom arra, hogy elmondjam, milyen problémák adódtak például abból, hogy e jó hírû kórház sebészetét megszüntették. Naszály községbõl, Tata vonzáskörzetéhez tartozó faluból egy balesetet szenvedett gyermeket vittek a túlzsúfolt megyei kórházba. Onnan másnap hajnalban tudtak hazaérni a szülõk a gyermekkel. Tehát az átalakítás eddig is többe került, mint amennyi hasznot hozott. Borzasztó rossz, elrontott dolog, hogy a tatai sebészet megszûnt. Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage