Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Úr! A 17 ismert közgazdász által 1995. október 27-én a Világbank magyarországi irodája elnökének, Mr. Wolfensohn úrnak írt nyílt levél szerint az 1994 és '95 májusa közötti 12 hónapban csupán a keresztárfolyam-változásból 4,7 milliárd dollárral nõtt az ország bruttó adósságállománya.

Ezért kérdezem: milyen viszonylatokban és milyen részletezésben keletkezett ez a súlyos veszteség? Mi a mai helyzet? A Magyar Nemzeti Bank mit tett a kár csökkentésére, a megelõzésre? Vásárolt-e például felértékelõdõ valutákat, vagy adott-e el romlókat? Jó és gondos gazda módjára viselkedett-e a Magyar Nemzeti Bank? Mikor keletkeztek azok a viszonylatok, amelyek miatt most ez a súlyos veszteség sújtja az országot? Terhel-e valakit felelõsség a súlyos veszteségért, illetõleg az ellenakciók esetleges elmaradásáért, vagy a hibás ellenlépésekért?

Elnök úr helyesnek tartja-e ezek után, hogy a Magyar Nemzeti Bank új rendelete szerint a bank lényeges mûveletei 20 évig titkosak lesznek, tehát azok az Országgyûlés és a közvélemény elõtt nem lesznek ismertek? Elnök úr véleménye szerint mennyiben lehet az úgynevezett Bokros-csomagot az említett árfolyam-veszteségek társadalomra való áthárításának tekinteni? Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage