Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Mint ön elõtt is ismeretes, három fõ változat volt. Az elsõ, a legcélszerûbb lett volna a Hamzsabégi út, amely a legkevésbé érintette volna a kerületet, a legrövidebb úton vezetett volna ki a városból. Sajnos, ezt éppen a lakossági tiltakozások hatására kellett levenni a fõvárosnak a napirendrõl. A második volt a Duna-parti változat, amelyet a kerületi önkormányzat három határozatában is megvétózott, és a Szerémi úti változat mellett döntött. Gondolom, az önkormányzat valóban talán a legkompetensebb ebben, hogy ennyire egyértelmûen emellett döntött. Így forgalmi szempontból sem lett volna megfelelõ, hiszen a Duna-parti változat szerint a Lágymányosi-öböl mentén csak kétszer egysávos utat lehetett volna építeni. Ez tehát nem oldotta volna meg a kérdést.

A helyzet az, hogy végül is a Szerémi úti változat mellett volt kénytelen dönteni a Fõvárosi Önkormányzat, tekintettel a kerületi álláspontra. Itt a lehetõség szerint megpróbál az önkormányzat mindent megtenni, tehát kiépültek azok a zajvédelmi berendezések, amelyek lényegesen csökkentették a zajt. A levegõ szennyezettsége nyilván valamelyest növekedett, de még mindig a megengedett mérték alatt marad.

Ezen túlmenõen a fõváros a következõ félévben a további építések során valamilyen forgalommódosítással még megkísérli a helyzetet még javítani. Ezzel kapcsolatban a következõ napokban miniszterelnök úr és a fõpolgármester úr között egy megbeszélés fog történni. Nem valószínû azonban, hogy a nyomvonalon lényeges változtatást lehetne végezni, hiszen - még egyszer mondom - ez maradt az egyetlen érdemi és elfogadható kimeneteli és átmeneteli út a kerületen keresztül. Úgyhogy pillanatnyilag alapvetõ... (Az elnök poharának megkocogtatásával figyelmezteti a minisztert az idõ múlására.) és lényeges változásra nem nagyon lehet számítani.

Köszönöm szépen.

(15.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage