Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony.

Kedves Képviselõ Úr! Mi magunk is fontosnak érezzük annak a történelmi adósságnak a törlesztését, a képviselõ úr által is megemlített Esztergom, Visegrád, Óbuda és különösen Székesfehérvár nemzeti emlékhelyének méltó rendezése ügyében.

Csak közbevetõleg említem meg, hogy mind az esztergomi vár, mind a visegrádi palotaegyüttes idén is jelentékeny támogatásban részesült, és tervezzük ennek a programnak a folytatását. Ugyanígy figyelemmel kísérjük Székesfehérvár sorsát is.

Az idén egyébként a millecentenáriumi keretbõl közel 14 millió forint támogatásban részesült a székesfehérvári emlékhely. S azt is tudja nyilván, képviselõ úr, hogy ehhez nem kellett külön pályáznia Székesfehérvárnak: egyfajta kiemelt programként kezelte a millecentenáriumi bizottság. Kaptak egyébként támogatást a Mûemlékvédelmi Felügyelõségtõl is.

Ahogy viszont képviselõ úr összefoglalta a székesfehérvári emlékhely sorsát: sajnos a maradványok igen csekélyek és nem látványosak. A nemzeti emlékhelyet valójában a székesfehérvári bazilika maradványai - vagyis a romkert egésze a királysírokkal és a sírokból származó csontokkal - képezik. Tiszteletteljes és korrekt magatartást kell tanúsítanunk e maradványok fenntartása és bemutatása iránt.

Ennek szellemében nem valami új, attraktív építmény vagy emlékmû létesítése oldhatja meg az emlékhely méltó létesítését - mint ahogy azt képviselõ úr is helyesen állapítja meg - hanem a maradványok olyan konzerválása és kiemelt kezelése, amely kifejezi a hely tartalmát.

Ugyanerre az eredményre jutott a közelmúltban sikeresen zárult építészeti tervpályázat. A nyertes pályamûvek reális és megvalósítható javaslatokat adtak. Ezek alapján a régészetileg is igazolt Szent István-sírbolt és a harmincas években emelt Lux-féle mauzóleum és hozzá kapcsolt osszárium olyan kiemelt pontokat jelentenek, amelyek méltóképpen és hitelesen alkalmasak a megemlékezés helyszínéül.

A történeti mondanivaló alapján az emlékhely 2000-ben, az államalapítás 1000. évfordulóján fog döntõ szerepet játszani. Fontosnak tartom, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum nemcsak tisztázó, hanem új eredményeket is hozó ásatást folytat. Emellett az Országos Mûemlékvédelmi Hivatal szakemberei a szükséges állagvédelmi munkálataikat végzik el.

A nemzeti emlékhely sorsának reális rendezését az eddig elmondott szempontok határozzák meg. Így egyúttal a tiszteletadás helyszínei és a város eleven forgalmába való bekapcsolódás, a turisták számára való megtekinthetõség egyaránt megoldást nyer. Az elkövetkezendõ idõkben is feltett szándékunk, hogy figyelemmel kísérjük a székesfehérvári királysíroknak az ügyét, s mint ahogy említettem, úgy gondoljuk, hogy ez a 2000. évben, az államalapítás 1000. évfordulója alkalmával lesz egy kiemelt program. Addig is a szükséges munkálatokat támogatni kívánjuk a megfelelõ pénzügyi keretbõl.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage