Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem hiszem, hogy kettõnk értékelése között bármi különbség is lehetne. Azt hiszem, mind a ketten úgy értékeljük, és talán mindannyian ebben a Házban, hogy ez egy nagyon durva, szándékos sértés volt, amely nélkülözi az elemi sportszerûség és az elemi nagyvonalúság minimumát is. Tehát mindannyian fel vagyunk háborodva. Ezt a vívószövetség jelen lévõ képviselõje egyébként rögtön szóvá is tette Brassóban, ahol azt a választ kapta, hogy a vívószövetség nemzetközi szabályzata ezt nem írja elõ, és õk a francia gyakorlatot követik, tehát ezért nem játsszák el a himnuszt és ezért nem vonják föl a zászlót.

A válasz elsõ fele igaz. A nemzetközi vívószövetség szabályzata valóban nem írja elõ a zászló felvonását és a himnusz eljátszását, az elmúlt években mégis kialakult az a gyakorlat, hogy a világkupa gyõzteseinek tiszteletére eljátszották a nemzeti himnuszt és fölvonták a zászlót. Franciaországban is, tehát a hivatkozás második fele nem felel meg a valóságnak. Tudomásom szerint ezért a vívószövetség mérlegeli azt, hogy a nemzetközi vívószövetséghez fordul tiltakozásképpen.

Azt hiszem, hogy akik ezt tették Romániában, azok nagyon rossz szolgálatot tettek nemcsak a két ország közötti megbékélésnek, de nagyon rossz szolgálatot tettek Románia nemzetközi megítélésének, megbecsülésének is, hiszen sok ország vívója vett részt ezen az eseményen, sok ember követte ezt az eseményt a televízió képernyõjén, és a magyarokon kívül bizonyára nagyon sokan mások is meg voltak hökkenve azon, ami ott történt.

Tisztelt Képviselõtársaim! A kormány nem vak, nem hunyja be a szemét, látja, hogy nagyon sok aggasztó jel van Romániában. Ez valóban a kis ügyek közé tartozik, és nem az államközi ügyek közé, ezért itt az állam cselekvési terepe kevés. De tudjuk azt, hogy ez összefüggésben van azzal, ami a nagypolitika szintjén folyik. Nyilvánvaló, ha a nagypolitika szintjén nem folyna egy durva, sok esetben egészen egyértelmûen nacionalista politika, akkor nem kerülhetne erre sor a sport berkein belül sem, Brassóban sem. Én csak azt tudom remélni, hogy az igazi sportolók Romániában is, és a románok is hasonlóképpen elítélik ezt, mint ahogy itt mi mindannyian tesszük.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage