Földesi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

FÖLDESI ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt alelnök asszony, köszönöm a szót. Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Egy olyan kérdésrõl szeretnék szólni, amely érinti egész Békés megye, valamint Szolnok megye déli részének lakosságát, közlekedését.

Miniszter úr által is ismert, hogy a 44-es fõút az országhatártól Kecskemétig rendkívül forgalmas, óriási teher- és kamionforgalommal, amelynek áldásos hatásait és a vele járó gyötrelmeket ismeri Békés és Szolnok megye lakossága. Gyula, Békéscsaba, Kondoros, Szarvas, Békésszentandrás, a Békés megyei települések, és Szolnok megye déli része településeinek a forgalma a tiszaugi hídon keresztül kapcsolódik az ország belsõ részeihez, a Budapestre irányuló forgalom egyik fontos objektuma ez a híd.

Nemrégiben felújításra került a tiszaugi híd, de sajnos továbbra is keskeny nyomtávú maradt. A nap különbözõ idõszakaiban négy vonatpár is átkel a hídon. Ekkor jelentõsen összetorlódik a híd két oldalán a személy- és a teherforgalom. A hídon ugyan van vasúti jelzõlámpa, de a vonatok elhaladtát követõen egyszerre, párhuzamosan megindul a két oldal forgalma, és addig nincs is gond, amíg a hídon csak személygépkocsik találkoznak, de amikor nagyobb jármûvek - kamionok - összetorlódnak a hídon, bizony naponta elõfordul, hogy összeakadnak az oldalsó tükrök, a sárvédõk, a lökhárítók, és ekkor további hosszú percekre kényszerûen megáll a forgalom.

Akkor, amikor a kormány számtalan jelét próbálja adni annak, hogy az ország különbözõ régióit igyekszik felzárkóztatni, amikor nagyon fontos a Tiszántúl infrastruktúrája ahhoz, hogy ne maradjon lemaradott országrész, a befektetõkkel, az üzleti élettel kapcsolatban nagyon fontos, hogy megfelelõ utak, hidak álljanak rendelkezésre.

Ezért - miután ezen a keskeny nyomtávú hídon naponta fordulnak elõ közlekedési incidensek - tisztelettel kérdezem a miniszter urat: közlekedésszervezési megoldással javítható-e a tiszaugi vasúti-közúti híd áteresztõképessége?

Tisztelettel várom a válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage