Berregi István Tartalom Elõzõ Következõ

BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Lehet, hogy kérdésem ismétlésnek tûnik, mégis fel kell tennem, mintegy ezer fõ nevében a miniszter úrnak.

Úgy gondolom, az Agárdi Mezõgazdasági Kombinát neve sokunk elõtt ismert. Ismerjük Agárd nevét mint fürdõhelyet is. De azt, hogy a fent említett ezer fõ befürdött, illetve befürdették õket, azt kevesen ismerik.

Az említett kombinátban 1991. január 1-jén 1025 fõ dolgozott mint alkalmazott. 1991. április 1-jén az akkori vezetõk nagyon rossz áprilisi tréfával álltak elõ, melynek hátrányát a dolgozók a mai napig is érzik. Ugyanis a kombinátból részvénytársaságot alakítottak, természetesen az ott dolgozók tudta, megkérdezése, illetve beleegyezése nélkül. Az rt. égisze alatt mûködõ kft.-kbe mintegy 800 fõt helyeztek át végkielégítés nélkül, meghagyva munkaviszonyuk jogfolytonosságát. Közben 1991 második felében megjelent a XXV. törvény, melynek értelmében az állami gazdaságban dolgozókat is megilleti a 20-30 aranykorona részarány. De mert az említett 800 dolgozó már nem ott dolgozott, így földet nem kapott.

Az rt. jelenlegi vezetése az érdekeltek elégedetlensége miatt rendezni kívánja a törvény szerinti járandóságot, de az ÁPV Rt. nem járul hozzá. Az ÁPV Rt. hivatkozik olyan nevetségesnek tûnõ kifogásra is, hogy gyakran cserélõdtek a vezérigazgatók. Persze, mondanom sem kell, hogy nem a nép, az istenáldott cserélgette le õket, hanem egész más valakik.

Bonyolítja a dolgot, hogy közben a Legfelsõbb Bíróság elutasította az rt. bejegyzését, így a gazdaság ismét Agárdi Mezõgazdasági Kombinát néven mûködik. Furcsa módon a dolgozók csak akkor nem tartoztak oda, amikor a földet kellett volna megkapniuk. Az ott maradt mintegy 200 dolgozó sem vette ki a földet, jelezvén szolidaritásukat a 800 becsapott társukkal.

Az egésznél már csak az a szomorúbb, hogy aki ezt az ügyet a gazdaságnál - persze egészen magas nyugdíj mellett - szaktanácsadóként intézi, már az idén, kilenc hónap alatt mintegy 11 millió forint fizetést és jutalmat vett fel jó munkája elismeréseként.

(15.20)

Ráadásul már elõre közli az érintettekkel, hogy a földet nem fogják megkapni, ha az jelenleg rendelkezésre is áll.

Kérdezem a miniszter úrtól, tudják-e érvényesíteni jogos követeléseiket a fent említett dolgozók. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage