Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Képviselõ úr szavaiból az a jogos aggodalom világlik ki, hogy a piacgazdasági átmenet viszonyai között különösen sebezhetõ helyzetben lévõ munkavállalók megkapják-e a szükséges védelmet, amit a munkajog számukra biztosít vagy biztosítana; illetve az állam mit tesz azért, hogy ezt a védelmet valóban megkapják.

Nos, ami a munkaszerzõdések törvényességét illeti, egyenes válaszom a következõ: a munkaszerzõdések törvényességét nem ellenõrizzük; ugyanakkor ellenõrizzük azoknak a kötelezõ szabályoknak a betartatását, amelyek a munkaszerzõdéseknek a tartalmát is jelentik - vagy kell hogy jelentsék. Mint ismeretes, az állam egyebek közt azáltal biztosít védelmet, hogy kötelezõ szabályokat fogalmaz meg a munkaviszonyra, a munkaidõre, a pihenõidõre, a túlmunkára, a minimálbérre. Ettõl a munkaszerzõdések, illetve a kollektív szerzõdések csak pozitív irányban térhetnek el.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelõség ezeknek a szabályoknak a betartatását ellenõrzi. Ebben az ügyben a szabálytalanság megszüntetésérõl intézkedhet, szabálysértési eljárást indíthat - egyébként indít is -, és bírságokat szabhat ki.

Ebben a vonatkozásban szeretném megemlíteni, hogy a minisztériumban elõkészítés alatt áll a munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvényjavaslat, amely a munkavállalók védettségérõl is fokozottan kíván gondoskodni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage