Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársam! Tisztelt Országgyûlés! Bár nehezen hallottam a kérdést a teremben uralkodó zaj miatt, de igyekszem az írásban feltettek szerint válaszolni.

Tudom, hogy az elnök asszonynak nem stílusa figyelmeztetni a képviselõket, hogy figyeljünk oda egymásra, de én most - ha nem veszi rossz néven - erre kérném szeretettel minden jelen lévõ képviselõtársamat.

Barkóczy Gellért képviselõ úr valóban egy olyan ellentmondó rendelkezésre hívja fel a figyelmet, amely az 1992. évi II. törvény, az úgynevezett átmeneti törvény 25. §-a, valamint a kárpótlási törvény 17. §-a között húzódik meg. Az egyik, a kárpótlási törvény, kifejezetten üzletrész-arányosan rendeli visszaosztani azt a földet, amely nem kelt el az árverésen, míg az átmeneti törvény azt mondja, hogy a részaránytulajdonba megképzett földalapból kell az 1990. január elsején és a kiosztáskor ismét tagsági viszonyban, illetve alkalmazási jogviszonyban állók között a területet 30, illetve 20 aranykorona figyelembevételével kiosztani.

Egyebekben rendelkezik arról is, hogy a szövetkezet közgyûlése ezt a kört kiterjesztheti, és adhat olyanoknak is, akik a tagok - és itt jönnek az alapítók - özvegyei, leszármazottai vagy olyanok, akik ugyan földet nem vittek be a szövetkezetbe, de hosszas munkájuk alapján a közgyûlés értékelve teljesítményüket juttathat nekik ebbõl a körbõl. Õk ugyanis üzletrész- tulajdonosok, mert az átmeneti törvény szerint megkapták az üzletrészt, de ez automatikusan nem jogosítja fel õket arra, hogy ennek arányában földhöz is juthassanak.

Tehát itt azt kell vizsgálni - és az adott ügyben nem tudom, hogy mi történt -, hogy az adott szövetkezet közgyûlése, amikor a felosztás elveirõl döntött, milyen kört preferált, hogyan határozta meg e körben a jogosultság feltételeit, illetve a két jogszabályhellyel azonos módon vagy esetleg ellentételesen döntöttek-e.

(15.40)

Amennyiben a döntésük megfelel a rendelkezéseknek, akkor azt felülvizsgálni nem lehet, mert végül is ez egy olyan jogköre a közgyûlésnek, amely megengedõ, tehát nem kötelezõ érvénnyel írja elõ a törvény, hogy juttatásban kell részesíteni ezt a kört; a közgyûlés ezt szabadon teheti meg. Ha jogszabályt sértett, akkor bírósági felülvizsgálatnak is van helye, ha a megfelelõ megtámadási határidõt még érvényesíteni lehet.

Hogy mit tervezünk a jövõre nézve? Nem tudok itt pozitívumot - legalábbis olyan jellegû pozitívumot - garanciálisan jelezni önnek, amely megnyugtató lenne, mert akkor az eddig kiosztott valamennyi részaránytulajdont is annullálni kellene. Tehát nem tudom azt mondani, hogy most egy újabb, egyértelmû szabályozást fogunk hozni, és ennek alapján - a már kiosztott földeket felülvizsgálva - elkezdünk egy újabb kategorikus földkiosztást rendezni a szövetkezetek tagjai, alkalmazottai, alapító tagjai, nyugdíjasai vagy a hozzátartozók körére kiterjesztve. Ez már a tulajdonjogot sértené, és azt hiszem, ennek visszamenõlegesen nagyobb értelme nem lenne.

Ahol még a földalapok közgyûlésileg nincsenek eldöntve, kérem, ha van még ilyen az ön körzetében, akkor azt jelezze és ahhoz a jogi segítséget megadjuk, hogy a jogszabályi lehetõségekhez képest megfelelõ garanciális jellegû szabályok érvényesülhessenek. A bírósági megtámadás útja, annak lehetõsége viszont csak az érintettek belátásától, esetleges döntésüktõl függ.

Én tisztában vagyok azzal, hogy ez a válasz önt nem nyugtatja meg, hogy ön ettõl nem lesz kellõen felbiztatva arra, hogy a választópolgárai körében egy újabb földosztást kezdeményezzen, de kérem, szíveskedjen ezt az átmeneti rendelkezésekbõl eredõ anomáliát és az ezzel és annyi minden más korábban meghozott jogszabállyal kapcsolatban keletkezett újabb sérelmeket legalább úgy tudomásul venni, hogy a jövõre nézve igyekezzünk az ilyen jellegû fals jogalkotást kerülni, és arra is odafigyelni, hogy azok a törvények, amelyeket mi alkotunk meg, legalább a társadalmi igazságosságot hellyel-közzel követni tudják.

Kérem, szíveskedjen válaszomat elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage