Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnöknõ. Amint a miniszter úr kitûnõen rámutatott, ez a kérdés nagyon bonyolult, nagyon nagy vagyonrészt érint. Az önkormányzatok által nemcsak a HungarHotelsre, hanem általában az ÁPV Rt. birtokában lévõ vagyontárgyak összértéke 15 milliárd forint. A pénzügyminiszter úrnak igaza van, erre a kérdésre ilyen rövid idõ alatt nem lehet válaszolni, azért is tettem fel ezt a kérdést... (Derültség.) Az világos, hogy ebben az ügyben az önkormányzatok és az ÁPV Rt. helyzetét és pozícióját tisztázni kellene. Ezért azt gondolom, hogy ez az interpelláció - amennyiben a képviselõtársak lehetõvé teszik - tovább futhat és egy parlamenti bizottság kap felhatalmazást arra, hogy áttekintse ezeket a kérdéseket. Nagyon-nagyon sok per van kilátásban, illetõleg már több mint 300 esetben perelik az önkormányzatok az ÁPV Rt.-t.

Egyébként az információink valóban különbözõek. Székesfehérvár esetében például tudom, hogy nem azért pereli az önkormányzat az ÁPV Rt.-t, amit ön említett, hanem a szorzószám számítását nem fogadják el. (Dr. Bokros Lajos: Pontosan!) Illetõleg azt vitatják, hogy nemcsak a birtokukra, hanem a birtokukba kerülõ részre is tegyen ajánlatot az ÁPV Rt.

Összességében arra szeretném kérni képviselõtársaimat, hogy ne fogadják el a miniszter úr válaszát. Nem azért teszem ezt, mert eleve nem értek egyet miniszter úrral, szeretném, ha a Ház lehetõséget teremtene arra, hogy ebben az ügyben egy bizottság vizsgálatokat folytasson, és ha tud, segítse az önkormányzatok és az ÁPV Rt. közötti megegyezést. Ennek - mondom - az összköltségvetési kihatása 15 milliárd forint, az ÁPV Rt.-re esõ esetleges peres költségek is milliárdos nagyságrendben számolhatók. Ezért kérem a képviselõtársakat, ne fogadják el a választ, tegyék lehetõvé a további vizsgálódást ebben az ügyben. Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage