Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben a sajtó többször foglalkozott azzal a gyanúval, hogy az egészségbiztosítás háza táján olyan pénzfelhasználások történnek, amelyek célszerûsége és egyesek szerint talán jogszerûsége kétséges.

Nem egyeztettünk ellenzéki képviselõtársaimmal, de tudom, hogy ez a kérdés ma már bizonyos szempontból elõkerült. A problémát tehát nem kell exponálnom. Az én kérdéseim azonban túl akarnak mutatni azon a konkrétumon, ami a CM Klinika körül vagy ami az egészségügyi kockázatok kezelésére szolgáló alap felhasználásáról szólnak. Mindkét esetben egy-egy 150-150 milliós tétel kérdõjelezõdött meg. Számomra a kérdés úgy merül fel, hogy nem érkezett-e el az ideje annak, hogy a Magyar Országgyûlés éljen azzal a lehetõséggel, amelyet az 1991. évi LXXXIV. törvény 21. §-a (2) bekezdésének b) pontja mond ki. Nevezetesen, hogy felügyeleti jogkörünkben beszámoltassuk az egészségbiztosítási önkormányzatot a biztosítási ág helyzetérõl és az igazgatási feladatok ellátásáról.

(16.10)

Ez a beszámoltatás még nem prejudikál semmit: problémákat ismerhetünk meg, tárhatunk föl és megoldásokat kereshetünk.

Arra is kíváncsi volnnék kérdésem második részében, egyedi eseteknek tekinti-e a miniszter úr ezt a két 150 milliós tételt. Mert ha így van, akkor talán nekünk ezzel olyan nagyon sokat nem kellene foglalkoznunk, bár 300 millió forint a mai világban nem olyan dolog, amit csak úgy oda lehet dobni.

De ha ez nem egyedi eset, akkor fölmerül a kérdés, hogy a biztosítási teherviselõk érdekeit nem sértik-e a döntések, és ebben az esetben önnek, miniszter úr lépnie kell a hivatkozott törvény megfelelõ pontjai alapján.

Egyetlenegy megjegyzés még belefér az idõmbe, és nem tágítom a kereteket. Miniszter úr nagyon bólogatott, amikor Kósa Lajos képviselõtársam arról szólt, hogy jó lenne ezt az ügyet bizottságban megvizsgálni. A kormánypárt viszont természetesen elutasítja az ellenzéki interpellációt. Ha most egyetértene evvel, ön kérje meg a kormánypárti képviselõket az elutasításra. (Derültség.) Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage