Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnöknõ. Tisztelt Képviselõtársak! A most elhangzott hozzászólások kapcsán a következõt szeretném indítványozni. Úgy gondolom, hogy a Ház mindenkori ülését levezetõ elnökeinek a pártatlansága demokráciánk egyik alapköve. Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy valaki - akár pro, akár kontra - elfogultsággal vádoljon egy üléslevezetõt, mert amennyiben kiderülne, hogy az üléslevezetõ elfogult, akkor az alkalmatlanná tenné õt az ülés levezetésére. Ezért azt gondolom, nem mehetünk el amellett, hogy bármely képviselõtársunk egy ügyrendi indítványában ilyennel vádolja a mindenkori ülés levezetõ elnökét.

Való igaz, hogy a személyes megtámadtatás elbírálása nem egyszerû dolog. Azt szeretném indítványozni, hogy az ügyrendi bizottság próbáljon meg valami állásfoglalást kiadni annak érdekében, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amikor valaki hivatkozik egy képviselõtársunkra; most egy szabaddemokrata képviselõtársunk, aki nem frakcióvezetõ, szólaltattatott meg, nem megtámadás címén, csak pusztán idézték õt, azért, mert az ügyben valami kapcsán meg akarták világítani a helyzetet. Egy másik képviselõtársat szintén idéztek, szerintem szintén nem személyes megtámadtatás címén, hanem pusztán azért, mert abban az ügyben szólalt fel az SZDSZ frakcióvezetõje, hogy rávilágítson egy ügyre, amiben nem tudta megkerülni az adott képviselõtársunkat.

Ha valakit név szerint idéznek, az nem személyes megtámadtatás. De nagyon fontos lenne tisztázni azt, hogy mit tekintünk személyes megtámadtatásnak vagy személyes megszólíttatásnak, mert ha nem sikerül tisztázni azt a helyzetet, hogy idõnként vád éri az üléslevezetõt - mondom, pro és kontra -, mindegyik üléslevezetõt érte már ilyen vád, hogy nem pártatlanul vezetik az ülést - pont személyes megtámadtatás ügyében van a legtöbb ilyen vád -, akkor ez nagyon komoly hátrányokat jelent mindenki számára.

Azt gondolom, a levezetõ elnökök tekintélye és a tekintélyük védelme is megköveteli ezt, ezért - még egyszer - a következõ indítványt teszem: ennek az ügynek a tanulságai kapcsán a házbizottság foglaljon állást annak elbírálására, hogy ha valamely képviselõtársunk neve elhangzik az ülésteremben valamilyen hozzászólás kapcsán, az milyen kontextusban tekinthetõ személyes megtámadtatásnak, és mely esetekben lehet nagy vonalakban kijelölni azokat a feltételeket, amikor meg kell neki adni a szót.

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage