Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: A ma reggeli bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján megtárgyalásra kijelölöm:

a vagyoni kárpótlási eljárások lezárásával összefüggõ egyes kérdésekrõl szóló törvényjavaslatra a mezõgazdasági bizottságot;

a fegyveres erõk hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényjavaslatra a honvédelmi, az önkormányzati, az emberi jogi, az alkotmányügyi és a nemzetbiztonsági bizottságot;

a családi pótlékról és a családok támogatásáról szóló törvény módosításáról, valamint a gazdasági stabilizációt szolgáló egyes törvénymódosításokról szóló törvény egyes rendelkezéseinek hatálybaléptetésérõl szóló törvényjavaslatra a szociális bizottságot;

az Állami Számvevõszék 1994. évi tevékenységérõl szóló országgyûlési határozati javaslatra a költségvetési bizottságot.

A tárgysorozatba-vételrõl való döntésre kijelölöm:

a társasági adóról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatra, valamint a helyi adókról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatra a költségvetési bizottságot;

a földrendezõ és földkiadó bizottságokról szóló törvény módosítására a mezõgazdasági bizottságot.

Ajánlás készítésére a területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló törvényjavaslatra pótlólagosan kijelölöm az alkotmányügyi bizottságot. (Zaj, mozgás. - Több képviselõ érkezik az ülésterembe.)

Kérném, foglalják el helyüket, mert szavazások következnek. Köszönöm. Ha elfoglalták helyüket, megkezdjük a szavazást.

Tisztelt Országgyûlés! A számvevõszéki bizottság sürgõs tárgyalást kérve nyújtotta be az Állami Számvevõszék 1994. évi tevékenységérõl szóló országgyûlési határozati javaslatát.

Megkérdezem dr. Nagy Sándort, a bizottság elnökét, kívánja-e a sürgõsséget két perc idõtartamban indokolni. (Dr. Nagy Sándor nem tartózkodik az ülésteremben.) Nem.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - 176 igen, 0 nem, 1 tartózkodás - Az Országgyûlés nem határozatképes.)

Tisztelt Országgyûlés! Nem vagyunk határozatképesek. Kérném, hogy a folyosón szóljanak a képviselõknek, foglalják el helyüket.

(Rövid várakozás után:) Újra próbáljuk a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Tóth Sándor jelzi, hogy nem mûködik a gépe.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés Tóth Sándor "igen" szavazatával együtt 224 igen, 1 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az országgyûlési határozati javaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

A kormány sürgõs tárgyalást kért a családi pótlékról és a családok támogatásáról szóló 1990. évi XXV. törvény módosításáról, valamint a gazdasági stabilizációt szolgáló egyes törvény módosításáról szóló 1995. évi XLVII. törvény egyes rendelkezéseinek hatálybaléptetésérõl szóló törvényjavaslatára. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e ezzel. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 185 igen szavazattal, 63 ellenszavazattal, 2 tartózkodással a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Soron következik az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban történõ határozathozatala. Az elõterjesztést T/1415. számon, a kijelölt mezõgazdasági bizottság ajánlásait pedig T/1415/13. és T/1415/14. számon kapták kézhez.

Emlékeztetem önöket, hogy a miniszteri zárszó már korábban elhangzott.

Most a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés a T/1415/13. számú ajánlás szerint.

A Házszabály értelmében az Országgyûlés a kijelölt bizottság által támogatott módosító javaslatokról egy szavazással határoz.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a mezõgazdasági bizottság T/1415/13. számú ajánlásának 1., 2., 5., 6., 12., 15., 19., 21., 23., 33., 36., 39., 43., 45., 48. és 49. pontjaiban, valamint a T/1415/14. számú kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Az idõközben megérkezett dr. Nagy Sándor jelzi, hogy nem mûködik, a gépe.)

Kérem bekapcsolni Tóth Sándor és dr. Nagy Sándor szocialista párti képviselõk gépét.

Tóth Sándor és Nagy Sándor szavazatával 203 igen, 73 nem és 1 tartózkodással a módosító javaslatcsomagot az Országgyûlés elfogadta.

Zárószavazásra jövõ heti ülésün kerül sor.

Soron következik a biztosítóintézetekrõl és a biztosítási tevékenységrõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. A törvényjavaslatot T/1233. számon, az egységes javaslatot T/1233/213.számon kapták kézhez.

A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, ezekrõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/1233/216. számon.

Kérdezem dr. Hack Péter urat, az alkotmányügyi bizottság elnökét, kívánja- e az ajánlást szóban kiegészíteni. (Dr. Hack Péter: Nem kívánom.) Nem kívánja.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmaznunk.

Kérdezem önöket, kíván-e valaki szólni a módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nem jelentkezik senki.) Jelzés nincs. Tisztelt Országgyûlés! A záróvitát lezárom.

(17.10)

Kérdezem a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárát, Akar László urat, kíván-e válaszolni bármilyen kérdésben bármire. (Akar László: Nem. - Zaj, derültség.) Nem.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Kérdezem önöket, elfogadják-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/1233/216. számú ajánlás 1. és 2. pontjai szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 282 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, 2 tartózkodással a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a biztosítóintézetekrõl és a biztosítási tevékenységrõl szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 287 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal, 3 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Elõzetes jelzés alapján a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja nevében Sándorffy Ottó képviselõ úr kívánja a frakció szavazatát megindokolni. Háromperces idõkeretben megadom a szót Sándorffy Ottó úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage